• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otpala vrata novog novcatog aviona Boeing 737MAX u letu: Došlo do dekompresije, aktivirale se maske za disanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do neplaniranog odvajanja zadnjih levih vrata za izlaz u slucaju opasnosti došlo je na visini od oko 4.900 metara

  • 0
Alaska Airlines Shutterstock

Avio-kompanija Alaska Airlines prizemljila je danas sve avione Boeinge 737-9 iz svoje flote, nekoliko sati nakon što su vrata na jednoj letelici ovog tipa odvojila od trupa u vazduhu.

Incident se dogodio na letu AS1282 između Portlanda (PDX) i Ontarija (ONT) u petak 5. januara kada su se vrata za evakuaciju u slučaju nužde odvojila od aviona.

Do neplaniranog odvajanja zadnjih levih vrata za izlaz u slucaju opasnosti došlo je na visini od oko 4.900 metara (FL160), pokazuju podaci servisa za praćenje letova Flightradar24.

Letelica registracije N704AL je tek poletela iz Portlanda kada je došlo do incidenta, a posada je odlučila da se momentalno vrati na aerodrom.

U trenutku odvajanja vrata došlo je do dekompresije kabine letelice i aktivirale su se kiseoničke maske za disanje.

Boeing 737 MAX 9 bezbedno je sleteo u Portland, a prevoznik je odlučio da privremeno prizemlji ovaj tip aviona dok se ne izvrši istraga povodom ovog incidenta.

"Nakon večerašnjeg događaja na letu 1282, odlučili smo da preduzmemo mere predostrožnosti i privremeno prizemljimo našu flotu od 65 aviona tipa Boeing 737-9", navela je kompanija u saopštenju.

Na letu AS1282 je bio 171 putnik i 6 članova posade, saopštila je Alaska.

Let Alaska Airlines AS1282 Foto: Flightradar24

Avioni tipa Boeing 737-9 biće vraćeni u upotrebu nakon servisnih procedura i inspekcija, a prevoznik očekuje da će one biti završene za nekoliko dana, prenosi AP.

O incidentu na letu AS1282 obavešten je i Boeing koji zajedno sa istražiteljima iz Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (National Transportation Safety Board - NTSB) pokušava da utvrdi kako je došlo do odavajanja vrata.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Airways Magazine (@airwaysmag)

N704AL je skoro potpuno nov avion koji prvi let obavio 15. oktobra prošle godine a isporučen je avio-kompaniji Alaska Airlines 31. oktobra. Avion pogene CFM LEAP  1B motori, a prema podacima ch-aviation do kraja godine je u vazduhu proveo tek nešto više od 1000 časova uz oko 300 rotacija (poletanja i sletanja).

Pored N704A , u floti Alaska Airlinesa nalazi se još 64 Boeinga 737-9 koji će morati da prođu vanrednu inspekciju.

Model 737 MAX slovi za jedan od najproblematičnijih letelica američkog proizvođača aviona. MAX je naslednik uspešne 737 NG (Next Generation) porodice letelica i predstavlja njenu duboku modernizaciju.

Nakon dve fatalne nesreće 2018. i 2019. godine u Indoneziji i Etiopiji, došlo je do globalnog prizemljenja Boeinga 737 MAX. Boeing i Savezna uprava za vazduhoplovstvo SAD (FAA) utvrdili su da B737 MAX ima faličan softver koji se navodi kao glavni razlog za pad dve letelice.

Boeing, Boing, avion, kompanija, logo Tanjug/AP

Boeing 737 MAX ponovo je prošao sertifikaciju i danas se isporučuje avio-kompanija širom sveta.

MAX poodicu letelica čine verzije -7, -8, -9 i -10, a vazduhoplovi u najmanjoj i najvećoj varijanti još uvek nisu dobili potrebne dozvole i nalaze se u procesu testiranja.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>