• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izbegnuta katastrofa: Inspekcije sačuvale živote putnika, pronađeni razlabavljeni zavrtnji na 737 MAX

Vreme čitanja: oko 2 min.

U subotu smo počeli inspekciju, pronašli smo slučajeve za koje se čini da se odnose na probleme sa instalacijama i držačem za vrata, na primer, zavrtnje kojima je bilo potrebno dodatno zatezanje, navode zvaničnici kompanije

  • 0

Američka aviokompanija United Airlines saopštila je danas da su pronađeni labavi zavrtnji na nekoliko letelica Boeing 737 MAX 9, istom modelu aviona koji je koristila Alaska Airlines kada se deo trupa ("čep" za okvir vrata) odvojio od letilice u vazduhu u petak.

"Pošto smo u subotu počeli preliminarne inspekcije, pronašli smo slučajeve za koje se čini da se odnose na probleme sa instalacijama i držačem za vrata, na primer, zavrtnje kojima je bilo potrebno dodatno zatezanje. Ove nalaze će ispraviti naš tehnički tim kako bi se avion bezbedno vratio u službu", saopštio je United.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo SAD (Federal Aviation Administration - FAA) i Boeing nisu komentarisali navode United Airlinesa, javlja prenosi Tanjug.

Nekoliko sati nakon incidenta na letu Alaska Airlinesa, FAA je naredila prizemljenje 171 od 218 aviona Boeing 737 MAX 9 koji su u upotrebi, uključujući sve one koje koriste Alaska i United, dok inspekcije na letelicama ne budu završene.

Alaska Airlines Foto: Shutterstock

Kompanija Alaska ima 65, a United Airlines poseduje 79 Boeinga 737 MAX 9, koji je najnoviju verziju dvomotornog aviona koji se često koristi na domaćim letovima u SAD.

Avion je ušao u upotrebu u maju 2017. Pre gotovo pet godina regulatori širom sveta privremeno su povukli iz saobraćaja sve Boeingove avione 737 MAX zbog dve nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Podsetimo, 29. oktobra 2018. avion kompanije Lion Air (PK-LQP, serijski broj 43000 star svega tri meseca) koji je poleteo sa aerodroma Džakarata (CGK) u Indoneziji ka aerodromu Pangkang Pinan (PGK) na letu JT610, srušio u more 13 minuta po poletanju. Tom prilikom poginulo je svih 189 osoba koje su se nalazile u avionu Boeing 737 MAX.

Nepunih pet meseci kasnije, 10. martu 2019, avion kompanije Ethiopian Airlines (star samo četiri meseca, registarskih oznaka ET-AVJ, serijski broj 62450) tipa Boeing 737 MAX srušio se nekoliko minuta po poletanju sa aerodroma u Adis Abebi (ADD) na letu ET 302 ka Najrobiju (NBO) u Keniji. Svih 157 lica u avionu je poginulo. 

Juče je objavljeno i da je incident u avionu kompanije Alaska Airlines na letu AL704 o kom smo opširno izveštavali, bio zapravo samo jedan u nizu.

Isti avion je u poslednjih mesec dana imao tri incidenta sa indikatorima kvara na sistemu automatskog regulisanja pritiska. Zbog toga je ovoj kompaniji zabranjeno da lete na prekomorskim rutama, uključujući i Havaje, javlja Simple Flying.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>