• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbus ulaže u razvoj pogona na vodonik, otvara novi istraživački centar u Nemačkoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

ZEDC je deo mreže naučnih centara za razvoj tehnologija za dekarbonizaciju vazduhoplovne industrije

  • 0

Evropski proizvođač aviona Airbus nastavlja da ulaže u tehnologiju letelica pogonjenih vodonikom otvaranjem novog istraživačkog centra u Nemačkoj. U novim laboratorijama i opitnom centru u gradu Štade Airbus planira da ubrza razvoj skladišnih sistema za gorivo koje industrija vidi kao "zelenu" alternativu kerozinu.

ZEROe Istraživački Centar (ZEROe Development Centre - ZEDC) ime je novog naučnog kompleksa koji Airbus pokreće u nemačkoj saveznoj državi Donja Saksonija. Radi se o istraživačkom centru u kojem je predviđen dalji razvoj skladišta sa vodonik i sistema za njegovu distribuciju, saopštio je Airbus početkom januara.

Airbus ZEROe vodonik Foto: Mediacentre.airbus/

ZEDC će raditi na razvoju lakih rezervoara za tečni vodonik izrađenih od kompozitnih materijala. Naučnici i inženjeri će pored istraživanja u ovoj oblasti ispitivati i industrijske mogućnosti proizvodnje delova za ove sisteme, njihovu montažu ali i testiranje, poručuju iz Airbusa.

Proizvođač aviona navodi da projekat uživa podršku lokalnih vlasti ali i nemačkog Federalnog programa za razvoj avijacije (Luftfahrtforschungsprogramms - LuFo).

ZEDC je deo mreže naučnih centara za razvoj tehnologija za dekarbonizaciju vazduhoplovne industrije. Pored Štada, slični kompleksi nalaze se u Bremenu, Nantu, Madridu i Filtonu.

Airbus je 2020. godine pokrenuo program ZEROe u sklopu kojeg ispituje tehnologije aviona pogonjenih vodonikom. Kompanija je predstavila četiri inovativna koncepta letelica i obećava proizvodnju prvog komercijalnog vodoničnog vazduhoplova 2035. godine.

(Aero.rs)

Video: Aerodrom Nikola Tesla Beograd: Noćne operacije Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>