• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema kazne za glupu šalu: Tinejdžer oslobođen optužbi za lažnu dojavu o bombi u avionu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski student pred sudijom rekao da se našalio da će uništiti avion i da je taliban zbog komentara njegovih prijatelja na račun njegove boje kože i crta lica

  • 0
A319-100 Easyjet Shutterstock

Španski sudija Hose Manuel Fernandez Prijeto oslobodio je pred sudom u Madridu 19-godišnjeg Britanca Aditja Vermu svih optužbi za namerno širenje lažne vesti o talibanskoj bombi u avionu.

Verma je ovu dezinformaciju podelio sa pet prijatelja na društvenoj mreži Snapchat pre nego što se ukrcao na let easyJeta za Menorku (MAH) na londonskom aerodromu Getvik (LGW) 2022. godine, nakon čega su španski borbeni avioni F/A-18 Hornet  podignuti da isprate njegov let do odredišta.

F/A-18 Salinger Igor
"Na putu sam da raznesem avion, ja sam taliban", napisao je tada 18-godišnji Britanac indijskog porekla u zajedničkoj onlajn grupi s prijateljima, o čemu je naš portal pisao.

Verma je pred sudijom rekao da se tako našalio zbog komentara njegovih prijatelja na račun njegove boje kože i crta lica.

Britanske bezbednosne službe su presrele tu poruku i alarmirale su špansko vazduhoplovstvo, koje je uputilo Eurofighter Typhoon da isprati Vermin avion do aerodroma, prenosi Rojters.

Tokom suđenja nije obrazloženo kako je poruka presretnuta, ali postoji mogućnost da je neko iz njegove grupe na Snepčetu obavestio nadležne.

Eksploziv i oružje nisu pronađeni, ali je Verma uhapšen pri sletanju i proveo je noć u zatvoru, saopštila je tada španska policija.

Sudija Prijeto u presudi navodi da komentari nisu prekršaj, jer su učinjeni u "strogo privatnom okruženju", te Verma nije mogao da posumnja da bi poruka mogla biti presretnuta.

easyJet Salinger Igor
Tužioci su za Vermu tražili kaznu od 22.500 evra i isplatu od 94.800 evra kao odštetu španskom Ministarstvu odbrane za troškove upotrebe borbenog aviona.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>