• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opasnost za pilote aviona: Rekordan broj incidenata sa laserima zabeležen tokom prošle godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kazna za počinioce ovog krivičnog dela iznosi i do 11.000 dolara dok one koji su to više puta učinili FAA sankcioniše i sa do 30.800 dolara

  • 0
Laser avion Foto: Shutterstock

Američka Federalna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) saopštila je da je broj incidenata uperivanja lasera u avione porastao u 2023. godini. Alarmnatni podaci pokazuju da je tokom prethodne godine zabeleženo preko 13.000 ovakvih slučajeva u SAD.

FAA ističe kako uperivanje lasera u avione predstavlja veliku opasnost za pilote koji neretko prevoze stotine putnika. Zraci mogu da oštete vid pilota zbog čega sigurnost vazdušne plovidbe može biti ugrožena.

U toku 2023. godine FAA je zabeležila 13.304 slučaja što je povećanje od 41% u odnosu na 2022. godinu, prenosi Aero Time. Najviše incidenata dogodilo se u Kaliforniji, a prema podacima FAA uperivanje lasera najčešće se dešava u satima nakon ponoći.

Uprava je apelovala na američku javnost da odgovornije koristi svoje laserske uređaje i da ih ne uperava u pravcu aviona.

Kazna za počinioce ovog krivičnog dela iznosi i do 11.000 dolara dok one koji su to više puta učinili FAA sankcioniše i sa do 30.800 dolara.

U 2023. godini nije porastao samo broj incidenata sa laserima u SAD. Amerikanci su u periodu od januara do decembra prošle godine pokušali da unesu i veliku količinu naoružanja u avion o čemu možete čitati u posebnom tekstu na portalu Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Airbus A319 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>