• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokusao da provali u pilotsku kabinu, savladan i uhapšen na 11.000 metara: Sa Izraelcima nema šale ni u avionu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je da je Boeing 737 preleteo pre incidenta skoro celu teritoriju Srbije, od Subotice do Dimitrovgrada na visini od 37.000 stopa (11.200 metara)

  • 0
Boeing El Al avioni Foto: Shutterstock

Ne znamo šta je dotičnom putniku bilo u glavi ali ako nekome i padne na pamet da nasilno uđe u pilotsku  kabinu putničkog aviona najverovatnije je najmanje pametno da mu to padne na pamet u avionu izraelske nacionalne avio-kompanije. I to u trenutku kada je država iz koje je avion i u koju avion leti u ratnom sukobu - mada istini za volju Izrael je u dobrom delu svoje istorije bio u nekom ratnom sukobu ili bar pod stalnom terorističkom pretnjom

Avion kompanije El Al (LY) iz češke prestonice Praga (PRG) za Izrael prinudno je sleteo u Solun (SKG), u Grčkoj, zbog kako se navodi "nasilnog putnika", javili su u četvrtak izraelski mediji.

Izraelska nacionalna avio-kompanija je u saopštenju objavila da je Boeing 737-800 ovog prevoznika, (proverom podataka saznajemo da je u pitanju avion registarske oznake 4X-EKJ star 15 godina) na letu LY2522 za Tel Aviv prinudno sleteo u Grčku, gde je nasilni putnik skinut sa leta u saradnji sa lokalnom policijom.

"El Al ima politiku nulte tolerancije na nasilje i mi ćemo nastaviti da osiguravamo bezbednost naših putnika", saopštila je kompanija.

Prema medijskim izveštajima, obezbeđenje je zadržalo putnika na letu nakon što je pokušao da uđe u kokpit aviona, javlja Jerusalem Post.

Osumnjičenom, koga je izraelska TV stanica N12 opisala kao "najverovatnije Arapina", stavljene su lisice pre nego što je izveden iz aviona u Solunu.

Zanimljivo je da je Boeing 737 preleteo pre incidenta skoro celu teritoriju Srbije, od Subotice do Dimitrovgrada na visini od 37.000 stopa (11.200 metara).

Izraelski nacionalni avio-prevoznik poznat je kao najbezbednija kompanija, koja je još pre više od 50 godina uvela instituciju tzv. air marshall: Nakon što su 1968. pripadnici radikalnog krila Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) izvršili dva vezana napada na avione El Ala, odlučeno je da na svakom letu kompanije u zemlji i inostranstvu budu po dva naoružana pripadnika bezbednosnih službi (prema dostupnim informacijama Šin Bet) u civilu koji se staraju o sigurnosti putnika, posade i vazduhoplova, podseća Simple Flying.

Kompanija El Al je prošle godine zabeležila samo jedan incident i to nakon poletanja Boeinga 737-800 sa aerodroma Ben Gurion (TLV) za aerodrom Fiumićino (FCO) kraj Rima kada je zbog dima u kokpitu bio primoran da se preusmeri iznad Sredozemnog mora i prinudno sleti u Larnaku (LCA).

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>