• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaplenjeni venecuelanski Jumbo Jet sleteo u Majami: FBI pokreće istragu

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD smatraju da je prodaja aviona koristila i Islamskoj revolucionarnoj gardi Irana za koju se veruje da transportuje oružje i ljudstvo Mahan Airom.

  • 0
Boeing 747 avioni Foto: Shutterstock

Boeing 747.300M venecuelanske avio-kompanije Emtrasur Cargo sleteo je u ponedeljak u SAD, skoro dve godine nakon što je ova zemlja izdala nalog za zaplenu ove letelice. Avion se trenutno nalazi na Floridi, a službenici FBI su započeli istragu o sumnjivim putnicima koji su u njemu leteli.

Jumbo Jet registracije YV3531 sleteo je juče na aerodrom Dade-Collier u Majamiju (TNT) nakon dugačkog leta iz Južne Amerike. Boeing je poleteo u ponedeljak 12. februara u jutarnjim časovima iz Buenos Ajresa (EZE), stigavši na  Floridu u podne.

Zaplena venecuelanskog Boeinga 747 FlightRadar24

Reč je o letelici venecuelanskog prevoznika Emtrasur Cargo koja je sredinom 2022. godine bila zaplenjena u glavnom gradu Argentine. SAD su u 6. juna 2022. godine izdale nalog za zaplenu zbog kršenja američkih zakona o kontroli izvoza kao i zbog sumnje da su se u letelici nalazili članovi terorističe organizacije povezane sa Iranom o čemu je portal Aero.rs ranije pisao.

Nakon dugačkog pravnog procesa, argentinski sud je početkom januara doneo odluku u korist SAD i odobrio zaplenu letelice.

Američki tužilac za južni okrug Floride, Markenzi Lapointe izjavio je da je koordinacija i planiranje transporta aviona između Argentine i SAD trajalo 18 meseci. Sada kada je na američkom tlu, Federalni istražni biro (Federal Bureau of Investigation - FBI) i Biro za industriju i bezbednost (Bureau of Industry and Security) započeće istragu o vezama Emtrasura i iranskog Mahan Aira (W5) od koga je venecuelanska avio-kompanija nabavila avion, piše ch-aviation.

SAD smatraju da je prodaja aviona koristila Islamskoj revolucionarnoj gardi Irana za koju se veruje da transportuje oružje i ljudstvo Mahan Airom.

Vlade Venecuele oštro se protivila zapleni aviona i postupke Argentine i SAD je okarakterisala kao pljačku.

Kompanija Emtrasur je podružnica venecuelanske državne avio-kompanije Conviasa (VO). Osnovana je u novembru 2020, sa planovima da se bavi kargo i poštanskim transportom na domaćem i međunarodnom tržištu. YV3531 je bio jedini avion u floti prevoznika.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>