• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kinezi i Tajlanđani zvezde salona: Završen Sajam vazduhoplovstva u Singapuru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Azijske avio-kompanije i proizvođači aviona vodili su glavnu reč u Singapuru

  • 0
SINGAPORE AIRSHOW Foto: Tanjug/AP/Vincent Thian

Sajam vazduhoplovstva u Singapuru (Singapore Airshow) zatvorio je svoja vrata za posetioce. Mada svojom veličinom i brojem potpisanih porudžbina za avione ne može da parira salonima u Dubaiju i Parizu, salon u Singapuru svakako je označio jak start za vazduhoplovnu industriju u 2024. godini.

Tokom šest dana sajma sklopljeni su veoma važni ugovori, a glavne zvezde salona bili su Tajlanđani i Kinezi.

Već prvog dana sajma, u utorak 20. februara, kineski proizvođač aviona COMAC dobio je porudžbine za 56 letelica.

Tibet Airlines kupio je 40 novih C919 kao i deset regionalnih ARJ21. Ovo su bile prve porudžbine za kineskog proizvođača letelica na nekom međunarodnom vazduhoplovnom događaju.

Kineska avio-kompanija je od COMAC-a naručila modifikovane avione namenjene poletanjima i sletanjima na velikim nadmorskim visinama.

Lizing kuća Henan Civil Aviation Development and Investment Group takođe je naručila nove vazduhoplove COMAC.

Reč je o šest ARJ21 aviona koje će za ovog kupca biti isporučene u verzijama za gašenje požara, medicinsku evakuaciju i za uklanjanje posledica vanrednih situacija.

Velika porudžbina stigla je i od tajlandske nacionalne avio-kompanije Thai Airways. Prevoznik je naručio 45 Boeinga 787 u srednjoj verziji -9 vrednih nekoliko milijardi dolara.

Thai Airways Boeing 787 Shutterstock/Komenton

Thai Airways je takođe tokom sajma u Singapuru obelodanio sporazum sa lizing kućom AerCap. Avio-kompanija je sa irskom firmom još 2023. godine dogovorila isporuku deset Airbusa A321neo, četiri A350-900 i tri Boeinga 787-9, a njihov aranžman tek je objavljen u Singapuru. Dva od četiri dogovorena A350 navodno su već isporučena tajlandskoj avio-kompaniji.

Dosta manja ali ne i zanemarljiva porudžbina za Boeing stigla je i od Royal Brunei Airlines. Ovaj avio-prevoznik sklopio je ugovor sa Boeingom za četiri nova B787-9 čime će se flota Dreamlinera Royal Brunei Airlines povećati na ukupno devet.

Royal Brunei Airlines Boeing 787 Shutterstock/Ryan Fletcher

Azijske avio-kompanije vodile su glavnu reč u Singapuru.

VietJet je sa Airbusom potpisao memorandum o razumevanju za potencijalnu nabavku 20 širokotrupnih Airbusa A330 generacije neo. Ovi avioni koji se do sada nisu najbolje prodavali mogli bi u budućnosti da lete za VietJet i zamene postojećih sedam A330-300 niskotarifne avio-kompanije.

Pojačanje za flotu širokotrupnih aviona obezbedio je i tajvanski Starlux Airlines.

Avio-kompanija je potpisala ugovor za kupovinu tri Airbusa A330neo kao i pet teretnih A350F čiji je razvoj još uvek u toku.

STARLUX Shutterstock

Sajam u Singapuru bio je uspešan i za firmu Lilium koja razvija električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL). Kompanija je potpisala memorandum o razumevanju sa PhilJets za potencijalnu kupovinu deset Lilium Jet vazduhoplova, prenosi Aero Time.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>