• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mehaničari izgubili alat u motoru najvećeg putničkog aviona: Leteo mesec dana pre nego što su ga pronašli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Portparol Qantasa je saopštio da avio-kompanija shvata situaciju izuzetno ozbiljno

  • 0

Mehaničari na aerodromu u Los Anđelesu pronašli su alat u jednom od motora Airbusa A380 australijske avio-kompanije Qantas. Deo alata koji je izgubljen još u decembru prošle godine pronađen je u januaru, a vlasti su pokrenule istragu da bi utvrdile kako se isti "zagubio".

Ne dešava se često da mehaničari i inženjeri prilikom servisiranja letelica naiđu na deo koji tu ne pripada. Upravo takav prizor zatekao je radnike na aerodromu Los Anđelesu (LAX) dok su 2. januara servisirali motor Airbusa A380.

Oni su navodno otkrili plastični alat iza lopatica motora, piše Paddle Your Own Kanoo (PYOK).

Australijski biro za bezbednost saobraćaja (Australian Transport Safety Bureau - ATSB) koji je u međuvremenu pokrenuo istragu povodom ovog događaja utvrdio je da je alat izgubljen 6. decembra. To znači da je u motoru proveo skoro mesec dana pre nego što je konačno otkriven.

Iz ATSB poručuju da bi konačni izveštaj o ovom događaju mogao biti objavljen u trećem kvartalu ove godine. Ukoliko se utvrdi da je došlo do ozbiljnog bezbednosnog propusta ATSB će narediti preduzimanje odgovarajućih sigurnosnih mera. Portparol Qantasa je saopštio da avio-kompanija shvata situaciju „izuzetno ozbiljno“, prenosi PYOK.

Avion u čijem je motoru alat pronađen je registrovan kao VH-OQI. Reč je o Airbusu A380 starom 13 i po godina i koji je od marta 2020. do jula 2023. godine bio uskladišten, ukazuju podaci Planespotters.

Qantas u svojoj floti ima deset Airbusa A380.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>