• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misterija leta MH370 nije rešena ni posle deset godina: Malezija se vraća potrazi za avionom Boeing 777

Vreme čitanja: oko 2 min.

Malezijski istražitelji prvobitno nisu isključili mogućnost da je letelica namerno skrenuta sa kursa, a krhotine aviona su se pojavile duž obale Afrike i na ostrvima u Indijskom okeanu

  • 1

MH370 Wikimedia/Laurent ERRERA
Malezija se zalaže za obnovu potrage za avionom Malasya Airlinesa na letu MH370, izjavio je ministar saobraćaja Entoni Loke, u trenutku kada se približava 10. godišnjica njegovog nestanka u jednoj od najvećih svetskih misterija vazduhoplovstva.

Loke je rekao da je američka firma za istraživanje morskog dna Ocean Infinity pozvana na razgovore o najnovijem predlogu pretrage nakon dva prethodna neuspela pokušaja.

"Malezijska vlada je posvećena potrazi (MH370) i potraga mora da se nastavi", rekao je Loke na događaju upriličenom povodom sećanja na nestanak aviona, preneo je Rojters.

Boeing 777  (registracije 9M-MRO, serijskog broja 28420) sa 227 putnika i 12 članova posade na letu MH370, nestao je na putu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine. U trenutku nesreće avion je bio već gotovo 12 godina u upotrebi i imao je 53.471 sat leta. Pokretala su ga dva motora Rolls-Royce Trent 892B.

Malezijski istražitelji prvobitno nisu isključili mogućnost da je letelica namerno skrenuta sa kursa, a krhotine, za neke je potvrđeno, a za neke se veruje da su iz aviona, pojavile su se duž obale Afrike i na ostrvima u Indijskom okeanu.

Malezija je angažovala kompaniju Ocean Infinity 2018. da pretraži južni deo Indijskog okeana, nudeći da plati do 70 miliona dolara ako avion bude pronađen.

Malezija, Kina i Australija ranije su okončale neuspešnu dvogodišnju podvodnu potragu koja je koštala 130,46 miliona dolara u januaru 2017. godine.

U avionu je bilo više od 150 kineskih putnika, a rođaci su tražili odštetu od Malasya Airlinesa, Boeinga, proizvođača motora za avione Rolls-Roycea i osiguravajuće grupe Allijanz. Sud u Pekingu je u novembru počeo saslušanja o odšteti.

Avion na letu MH370 nestao je 8. marta 2014. sa radara kontrole leta u Kuala Lumpuru nešto posle 01:21 po UTC vremenu. Transponder je bio isključen.

Kontrola leta u Ho Ši Minu kontaktirala je Kuala Lumpur u 01:38 sa pitanjem da li im je poznato gde je avion. Nakon što nisu uspeli da kontaktiraju posadu Boeinga 777, Kuala Lumpur je isto pitanje postavio samoj kompaniji, ali i kontrolama leta u Singapuru, Hong Kongu, Pnom Penu.

Kasnijom analizom svih prikupljenih radarskih podataka, ustanovljeno je da je poslednji put avion registrovan u 02:22. Prema satelitskim podacima, poslednji put registrovan je u 08:11 po malezijskom vremenu.

Početna potraga za ostacima aviona i putnicima bila je fokusirana na prostor južnog Kineskog mora. Kasnijom analizom podataka Inmarsat satelita koja je obavljena 24. marta utvrđeno je da postoje indicije da je MH370 leteo na jug i završio svoj let u južnom delu Indijskog okeana.

Ova tragedija je, prema svojim razmerama, do danas je šesta po veličini u istoriji civilnog vazduhoplovstva.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branislav

    4. mart 2024. | 21:44

    MH370 je oboren izmedju Maldiva i Diego Garsie avionom F15!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>