• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lufthansa ponovo prizemljena, štrajkuje kabinsko osoblje: Otkazani i letovi za Beograd, Zagreb i Sarajevo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stjuardi i stjuardese Lufthanse traže povećanje plata za 15 odsto, plus jednokratnu isplatu na ime inflacije od 3.000 evra

  • 0
Lufthansa cabin crew Lufthansa

Kabinsko osoblje Lufthanse (LH) stupiće u štrajk u utorak i sredu, što će dovesti do otkazivanja većine letova avio-kompanije tokom ova dva dana.

Do još jedne obustave letova nemačkog nacionalnog avio-prevoznika dolazi samo nedelju dana nakon što su usluge otkazane zbog dvodnevnog štrajka Lufthanzinog zemaljskog osoblja, o čemu je Aero.rs izveštavao.

Najnovija sindikalna akcija će rezultirati otkazivanjem svih letova kompanije Lufthansa koji polaze iz Frankfurta u utorak, 12. marta od 4.00 do 23.00 po srednjeevropskom vremenu, i svih letova koji polaze iz Minhena u sredu, 13. marta od 4.00 do 23.00.

Nemačka Lufthansa štrajk Foto: Tanjug/AP
Lufthansa je u utorak iz imala planirana po dva leta za Beograd (BEG) i Ljubljanu (LJU) i po jedan za Zagreb (ZAG) i Sarajevo (SJJ). U sredu su bila zakazana četiri leta iz Minhena, od toga dva za Beograd i po jedan za Ljubljanu i Zagreb, primećuje Ex-Yu Aviation.

Stjuardi i stjuardese Lufthanse traže povećanje plata za 15 odsto, plus jednokratnu isplatu na ime inflacije od 3.000 evra nakon što je Lufthansa Group ostvarila neto profit od 1,7 milijardi evra u 2023., o čemu smo takođe pisali na Aero.rs.

Kao i ranije sindikat Verdi, sindikat kabinskog osoblja NLO se osvrnuo na saopštenje avio-kompanije u kojem je navedeno da je u 2023. godini ostvaren rekordan profit koji je pomogao da se kompanija oporavi od velikih poremećaja i finanijskih gubitaka tokom pandemije kovida, prenosi Tanjug.

Lufthansa Regional CRJ Salinger Igor
"Kabinsko osoblje takođe mora da oseti efekte ovog uspeha, a ustupci koji su napravljeni tokom kovid krize moraju biti adekvatno nadoknađeni", kaže je predsednik štrajkačkog odbora NLO Joakim Vaskuez Burger.

Nemačku, a posebno transportni sektor, potresaju štrajkovi od početka godine: do sada su protestvovali zaposleni na železnici, zemaljskom opsluživanju vazduhoplova i radnici aerodromskog obezbeđenja.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>