• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pronađen mrtav u svom autu bivši radnik koji je optuživao Boeing za propuste u proizvodnji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Barnet je bio jedan od onih koji je ukazivao na propuste i optuživao Boeing da svesno zaobilazi bezbednosne standarde da bi povećao produktivnost, konkretno kada su u pitanju delovi od dobavljača koji se ugrađuju u avione

  • 0
Smartwing Foto: Shutterstock

Nekadašnji radnik Boeinga - i to baš na dužnostima koje su vezane za kontrolu kvaliteta - Džon Barnet, poznat po svojim izjavama u kojima izražava "zabrinutost u vezi sa standardima proizvodnje kompanije" pronađen je mrtav i to u trenutku kada je trebalo da bude nastavljeno njegovo ispitivanje u sudskom procesu koji je pokrenuo protiv svog bišeg poslodavca.

Sve se dešava u vreme kada Boeing, posle umalo tragičnog incidenta na letu Alaska Airlinesa, ne silazi sa naslovnih strana: gotovo da ne prođe neki dan da fokus javnosti nije usmeren na neki manje ili više ozbiljan događaj sa Boeing 737, dokle je istraga došla ili informacije koje se pojavljuju a ukazuju na ozbiljne propuste u proizvodnji i kontroli kvaliteta.

Upravo je Barnet bio jedan od onih koji je ukazivao na te propuste i optuživao Boeing da svesno zaobilazi bezbednosne standarde da bi povećao produktivnost, konkretno kada su u pitanju delovi od dobavljača koji se ugrađuju u avione.

Boeing je negirao većinu ovih tvrdnji, ali neke od njih su izazvale zabrinutost američke Federalne vazduhoplovne administracije (FAA) koja je dodatno proveravala proizvodne procese i otkrila nepravilnosti.

Mrtvozornik okruga Čarlston potvrdio je Barnetovu smrt za BBC u ponedeljak 11.03.

U njemu se navodi da je 62-godišnjak preminuo od "samonanesene rane" (termin koji se koristi za samoibistvo) 9. marta i policija istražuje. Pronađen je mrtav u svoj automobilu ispred hotela u kome je odseo.

U izjavi Boeing je saopštio: "Ožalošćeni smo smrću gospodina Barneta, a naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima", prenosi BBC.

Podsetimo, prošle nedelje, FAA je saopštila da je šestonedeljna revizija kompanije otkrila "više slučajeva u kojima kompanija navodno nije ispunila zahteve za kontrolu kvaliteta proizvodnje", o čemu je Aero.rs pisao.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>