• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultati inspekcije u Boeingu: FAA otkrila nepravilnosti u proizvodnji i kontroli kvaliteta

Vreme čitanja: oko 1 min.

FAA je najavila da će zbog ovih problema nastaviti sa rigoroznim nadzorom Boeingove B737 MAX fabrike u Rentonu

  • 0
Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) završila je šestonedeljni inspekcijski nadzor Boeingovih fabrika. Rezultati provere otkrili su brojne nepravilnosti u radu Boeingovih postrojenja ali i fabrike njegovog ključnog dobavljača.

Nakon incidenta na letu Alaska Airlinesa AS1282 tokom kojeg se panel koji pokriva okvir za vrata odvojio od trupa letelice, FAA je započela vanrednu inspekciju u Boeingu ali i kompaniji Spirit AeroSystems koja proizvodi trupove i druge ključne komponente za američke avione.

Boeing 737 MAX 10 Boeing.com

Savezna uprava je u ponedeljak 4. marta objavila rezultate inspekcije. U saopštenju FAA navodi se da je otkriveno više slučajeva u kojima Boeing i Spirit AeroSystems navodno nisu ispoštovale zahteve za kontrolu kvaliteta proizvodnje.

Inspekcija je identifikovala neusaglašenosti u Boeingovoj kontroli proizvodnog procesa, rukovanju i skladištenju delova i kontroli proizvoda.

Boeingu je u naređeno da u narednih 90 dana osmisli rešenja za probleme koje su pronašli inspektori FAA. U međuvremenu američka kompanija neće moći da poveća obim proizvodnje svog najprodavanijeg aviona, navodi se na sajtu Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo.

FAA je najavila da će zbog ovih problema nastaviti sa rigoroznim nadzorom Boeingove B737 MAX fabrike u Rentonu (Vašington) ali i objekata Spirita u Vičiti (Kanzas).

Preliminarni izveštaj istrage Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju (National Transportation Safety Board - NTSB) povodom odvajanja dela trupa je potvrdio da su u avionu nedostajala četiri najvažnija zavrtnja dizajnirana koja drže panel na mestu.

Boeingova kontrola kvaliteta je, očekivano, na meti kritika, a proizvođač se u poslednja dva meseca trudi da istu poboljša.

Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Kompanija je krajem februara otpustila direktora B737 programa dok je nešto ranije proizvodnja u fabrici Renton na jedan dan bila u potpunosti obustavljena kako bi zaposleni prošli seminare i radionice u vezi sa kvalitetom rada.

Boeing je takođe nedavno angažovao penzionisanog admirala američke mornarice Kirkland Donalda za specijalnog savetnika generalnog direktora Dejva Kalhuna. Admiral će sprovesti temeljnu procenu sistema upravljanja kvalitetom.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>