• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avio-kompanija SAS i norveške oružne snage postigli dogovor: Civilni A320neo postaje leteća bolnica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve strane radiće na osmišljavanju konfiguracije putničke kabine kako bi ista bila pogodna za prevoz ranjenih i povređenih ljudi

  • 0
SAS Airbus A320 Foto: Shutterstock/Photofex_AUT

Avio-kompanija SAS (Scandinavian Airlines) pružaće usluge strateške evakuacije za potrebe norveških oružanih snaga. Najnovijim sporazumom predviđeno je da se avioni Airbus A320neo po potrebi konvertuju u leteće bolnice i spašavaju ugrožene stanovnike širom sveta.

SAS i norveške oružane snage (Forsvaret) su u ponedeljak 4. marta postigli dogovor o budućem angažmanu u misijama evakuacija. Novim ugovorom definisani su uslovi po kojima će SAS obavljati letove u svrhu brzog i efikasnog prevoza ljudi iz rizičnih oblasti.

Sporazumom je predviđeno da SAS u ovoj vrsti misija koristi dva nova Airbusa A320neo koja lete i u komercijalnom avio-saobraćaju.

Dve strane radiće na osmišljavanju konfiguracije putničke kabine kako bi ista bila pogodna za prevoz ranjenih i povređenih ljudi. Ugovor takođe definiše koordinaciju između SAS i norveških oružanih snaga u slučaju kriznih situacija, a sve u cilju efikasnije organizacije evakuacija.

Novi dogovor stupa na snagu 2025. godine. U floti skandinavskog avio-prevoznika trenutno se nalazi 38 Airbusa A320neo kao i tri veća A321neo, pokazuju podaci Planespotters.

SAS Airbus A320 Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

SAS ističe da već 25 godina učestvuje u misijama evakuacija širom sveta, navodeći da je prevozio žrtve cunamija na Tajlandu i spašavao ljude iz Avganistana. Avio-kompanija je takođe nedavno počela da koristi jedan Boeing 737-700 (LN-RPJ) za potrebe prevoza ranjenih Ukrajinaca ka bolnicama u EU.

Ovaj avion povučen je iz redovnog saobraćaja krajem prošle godine i u međuvremenu je opremljen bolničnim krevetima. Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, LN-RPJ često leti za aerodrom Žešov u istočnoj Poljskoj (RZE) koji je od početka rata u Ukrajini postao strateško vazdušno čvorište za dopremanje naoružanja, prevoz visokih zvaničnika i transport ranjenika.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>