• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konkord se vratio kući: Supersonični avion ponovo plovi rekom Hadson

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion koji je leteo u sastavu flote kompanije British Airways vraćen je posle polugodišnje restauracije na prostor muzeja Interpid

  • 0

Nešto više od pola godine trajao je proces restauracije nekadašnjeg ponosa evropske avio-industrije, aviona Concorde koji je leteo u floti British Airwaysa. Sada je avion koji je nosio oznaku G-BOAD vraćen u muzej u Njujorku.

Baš kao što je krajem prošlog leta, u avgustu, otplovio na barži niz reku Hadson da bi bio potpuno obnovljen na dokovima američke mornarice u Bruklinu, tako je u martu ove godine doplovio uz reku koja je zaštitni znak najvećeg grada u SAD.

Avion registarske oznake G-BOAD (serijski broj 100-010) koji je prvi put poleteo u avgustu 1976. iz upotrebe je povučen 2003. godine i već više od 15 godina nalazi se u postavci muzeja Interpid.

Tokom ove temeljne restauracije na samom vazduhoplovu trebalo je otkloniti sve slojeve boje, pronaći i otkloniti bilo kakav znak korozije, pažljivo pregledati eksponat kako bi se uočio i najmanji znak oštećenja i uklonio odmah, na licu mesta.

Kad imate u vidu da "goli" avion, bez svojih motora, instalacija, hidraulike ima više od 85 tona, transport takvog tereta zapravo nije nimalo lak zadatak.

Za te svrhe iskorišćena je barža koja je svojevremeno transportovala američki spejs-šatl Enterprise u muzej Intrepid.

Ova barža iskorišćena je i prilikom vađenja aviona Airbus A320 kompanije US Airways, koji je posle bird-strike udesa morao pod komandom kapetana Salija Salenbergera da sleti na reku Hadson 2009. godine.

Muzej Intrepid je jedinstven po mnogo čemu: pre svega - sam muzej je smešten na nosaču aviona Intrepid. Osim toga, stalnu postavku ovog muzeja čine spejs-šatl Enterprise, avion Concorde G-BOAD, nekoliko vojnih aviona, podmornica koja je nosila nuklearne projektile...

Avion koji je prošao kompletan "fejslifting" i dobio između ostalog i novu zaštitnu boju, biće dostupan za razgledanje od 4. aprila ove godine.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>