• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pilot osuđen na 10 meseci zatvora zbog alkohola: Branio se na sudu da je alkoholičar i da se oporavlja

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ručnom prtljagu kapetana aviona na prekookeanskom letu pronađena poluprazna flaša žestokog pića, u krvi imao duplo veći nivo alkohola od dozvoljenog

  • 0
Plavi supermesec Foto: Tanjug/AP

Pilot kompanije Delta Airlines Lorens B. Rasel (63) osuđen je na deset meseci zatvora zbog toga što je ustanovljeno da je imao nameru da upravlja avionom sa znatno povišenim nivoom alkohola u krvi.

Rasel je 16. juna 2023. trebalo da preuzme transatlantski let od Edinburga u Škotskoj do Njujorka, kada su u njegovom ručnom prtljagu, prilikom kontrole na aerodromu otkrivene dve flaše alkoholnog pića, od čega je jedna - bila poluprazna.

Pilotu je odmah izvađena krv i tada je utvrđeno da ima „ne manje od 49 mg alkohola u 100 ml krvi“.

Zaposleni Delta Airlinesa osuđen je u Edinburgu nakon što se  početkom marta pred sudom izjasnio krivim zbog dolaska na dužnost pod uticajem alkohola.

avioni, avio kompanija, Delta Airlines Results Tanjug/AP
Rasel je u svom dosijeu već imao dve osude za vožnju automobila u alkoholisanom stanju.

Advokat odbrane Pamela Rodžers rekla je pred sudom da je njen klijent koji se "pokajao" bio alkoholičar koji se oporavlja. Ona je dodala da njen branjenik nije pio alkohol 277 dana i da je završio 12 koraka u okviru rehabilitacionog programa oporavka.

S druge strane, zastupnica lokalnog tužilaštva Lin Beri rekla je da bi "ponašanje Rasela ugrozilo mnoge živote, a posledice bi mogle biti katastrofalne", prenosi Guardian:

"Pokazao je bezobzirno zanemarivanje bezbednosti svojih putnika i posade. Pilot komercijalnog aviona u svojim rukama drži živote stotina. Sve bi ih izložio ozbiljnom riziku. Ova osuda trebalo bi da pošalje poruku da će se prekršaji ove prirode ozbiljno tretirati", rekla je ona.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>