• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vazduhoplovne vlasti pojačavaju inspekcijski nadzor: United Airlines pod lupom zbog čestih incidenata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američko vazduhoplovstvo se od početka godine suočava sa velikim problemima kada je u pitanju bezbednost letenja

  • 0
Avion Boing United Boeing 777 Foto: Shutterstock

Usled sve učestalijih incidenata sa avionima United Airlinesa, Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration) pojačala je nadzor nad ovom avio-kompanijom.

Najpre je na relaciji Hjuston - Florida 4. marta avion Uniteda morao prinudno da sleti nakon što je jedan od motora počeo da izbacuje plamen. Potom se četiri dana kasnije prilikom poletanja odvojila guma sa Boeinga 777. Najzad, tu je i izletanje sa piste Boeinga 737 MAX United Airlinesa, o čemu je Aero.rs pisao.  Ova tri incidenta za nepunih 20 dana privukli su pažnju američke i svetske javnosti. Upravo zbog ovih ali i drugih skorašnjih incidenata, FAA je odlučila da obrati više pažnje na United Airlines i pojača nadzorne aktivnosti.

Portparol Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo poručio je da će FAA rigoroznije kontrolisati United Airlines kako bi se uverila da prevoznik ispunjava bezbednosne standarde i propise, prenosi Aero Time.

United Airlines jet Foto: Tanjug/AP

Isto će gotovo izvesno usporiti "procese sertifikacije" United Airlinesa zbog neophodnih inspekcija. Iz FAA poručuju da će trenutne aktivnosti u vezi sa sertifikacijama biti nastavljene ali da će budući projekti najverovatnije biti odloženi.

Za sada nije poznat koji bi to procesi mogli biti odloženi, ali se spekuliše da je reč o otvaranju novih linija.

Potpredsednica za korporativnu bezbednost u avio-kompaniji, Saša Džonson, je u petak 22. marta poslala poruku zaposlenima u United Airlinesu povodom najavljenog nadzora FAA.

Ona je radnicima Uniteda poručila da će inspektori FAA biti prisutniji na radnim mestima kao i da će izvršiti reviziju procedura i nadzor objekata avio-kompanije, kao i da FAA planira da „pauzira različite aktivnosti sertifikacije na određeni vremenski period“, ne precizirajući koje.

FAA je već suspendovala sposobnost Junajteda da izdaje sertifikate pilotima da upravljaju različitim modelima aviona, naveli su neimenovani izvori za Bloomberg, prenosi Tanjug.

Incidenti su bili povod da se javnosti obrati i generalni direktor United Airlinesa Skot Kirbi. On je putnicima nedavno poručio da United Airlines radi na pronalaženju uzroka incidenata kao i da avio-kompanija planira dužu obuku za pilote i mehaničare.

Predstavnici FAA razgovarali su sa rukovodstvom avio-kompanije o privremenim merama koje bi to regulatorno telo moglo da preduzme, prenosi Blumberg, pozivajući se izvore upoznate sa materijom.

Predložene mere bi praktično zaustavile rast na neodređeni period u jednoj od najvećih američkih avio-kompanija, u okviru pojačane kontrole bezbednosti komercijalnog vazduhoplovstva nakon više bezbednosnih incidenata.

Američko vazduhoplovstvo se od početka godine suočava sa velikim problemima kada je u pitanju bezbednost letenja. Fokus javnosti, FAA ali i istražnih organa do sada je bio na Boeingu usled incidenta na letu Alaska Airlinesa AS1282 kada se deo trupa odvojio od aviona.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>