• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Baksuz nad baksuzima: Boeing 727 izleteo sa piste pa udario u drugi avion koji je ostao napušten posle udesa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pri sletanju je avion za nekoliko metara promašio pistu, zbog pucanja guma piloti su izgubili kontrolu nad avionom i udarili u drugi avion koji je ostao napušten na aerodromu posle udesa pre dva meseca

  • 0

Teretni avion Boeing 727-200F aviokompanije Safe Air Cargo imao je prilično bizaran udes na aerodromu Malakal (MAK/HJMK) u Južnom Sudanu: Posle navodno prijavljenih tehničkih problema i prinudnog sletanja, tromotorac je izleteo sa piste i udario u napušteni aviona MD-82 koji se tu zatekao pošto je sleto pre piste i polomio stajni trap 9. februara.

Prema izveštaju Radio Tamazuj, teretni avion Boeing 727, registrovan 5Y-IRE (msn 21931), srušio se prilikom sletanja na aerodromu na severu Južnog Sudana u nedelju (31. marta).

Bol Mijok Lual, vršilac dužnosti direktora aerodroma Malakal, izjavio je da je teretni avion sleteo oko 11:00 po lokalnom vremenu (UTC +2), pri čemu je za nekoliko metara promašio pistu, što je za posledicu imalo pucanje guma na točkovima.

Kao rezultat toga, piloti su izgubili kontrolu nad avionom, udarajući u McDonnell Douglas MD-82 kompanije African Express Airways (5Y-AXL), koji je ostao napušten van piste posle udesa pre dva meseca.

Lual je dodao da je Boeing 727 oštećen do te mere da je nepopravljiv jer se raspao na pola, napominjući da je od šest osoba u teretnom mlaznjaku jedna povređena

Safe Air je potvrdio incident. Izjava aviokompanije navodi da su svesni incidenta u kojem nije bilo žrtava. Safe Air je dodao da je aktivirao svoj plan hitnog odgovora i sarađuje sa lokalnim vlastima.

Safe Air je koristion ovaj avion od 2019. godine, pokazuju podaci flote ch-aviation, prenosi Simple Flying. Boeing je ovaj isporučio 727 aviokompaniji Avianca u decembru 1979. godine, a avion je pretvoren u teretni kada ga je kupila je američka teretna aviokompanija Astar Air Cargo u novembru 1994. godine.

Ovaj Boeing 727, nazvan Irene (verovatno zbog registracije 5Y-IRE) i njegova posada, pod komandom južnoafričkog pilota, igrali su ključnu ulogu u avgustovskoj evakuaciji Kabula.

Irena je obavila seriju evakuacionih letova između Kabula i Tadžikistana, prevozeći stotine bivših pripadnika afganistanskih specijalnih snaga i njihovih porodica daleko od novog talibanskog Avganistana. Postoje izveštaji da je ovaj avion prevozio više od 300 putnika na više letova tokom tog vremena, naviodi popularni sajt JetPhotos.

McDonnell Douglas MD-82 kompanije African Express Airways bio je na aerodromu od svog pada u februaru 2024. godine. Tada je avion pretrpeo ozbiljna oštećenja na stajnom trapu nakon što se srušio prilikom sletanja, preciznije sleteo na zemljanu površinu ispred piste.

Nakon pada i sigurnog otpisa svog Boeinga 727, Safe Air je ostao sa još dva Boeinga 727, 5Y-GMA i 5Y-JIB. Potonji je putnički avion, u vlasništvu Safe Air-a od septembra 2018. godine. Avion je smešten na aerodromu Nairobi Jomo Kenyatta International (NBO) i čeka da bude rasklopljen, navodi Simple Flying.

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>