• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Wizz Air iznajmljuje ukrajinske avione: Zbog problema sa motorima prizemljena petina Airbus flote

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored SkyUp Airlines, očekuje se da će Wizz Air iznajmiti avione i od drugih avio-kompanija

  • 0
SkyUp Airlines Foto: Shutterstock

Wizz Air (W6) će iznajmiti nekoliko aviona ukrajinske avio-kompanije SkyUp Airlines (PQ). Problemi sa Pratt & Whitney motorima primorali su Wizz Air da prizemlji petinu svoje flote zbog čega prevoznik pokušava da nadomesti kapacitete privremeno neoperativnih Airbus letelica.

Mađarska niskotarifna avio-kompanija će po modelu kratkoročnog lizinga (wet-lease) iznajmiti tri Boeing 737 aviona od SkyUp Airlines. To znači da će posade činiti zaposleni ukrajinske avio-kompanije koja će se takođe starati i o održavanju i osiguranju letelica.

SkyUp Airlines Foto: Wikimedia/ERIC SALARD/UR-SQD CDG

Flota Wizz Air sastoji se od isključivo Airbus aviona zbog čega će upotreba B737 biti prava novina kako za samu avio-kompaniju tako i za njene putnike koji su navikli na ružičaste vazduhoplove evropskog proizvođača, AIRportal.hu. Aranžman Wizz Air i SkyUp traje od 1. aprila pa sve do 31. marta 2025. godine kada bi tri Boeinga 737 trebala da obave poslednje letove za niskotarifnog prevoznika.

Dva aviona će u ovom periodu biti privremeno bazirana na aerodromu u Bukureštu (OTP) dok će jedan biti raspoređen u Varšavi (WAW).

Dok B737 lete, veliki broj Wizz Air Airbusa A320neo i A321neo je parkiran čekajući na popravku Pratt & Whitney GTF motora. AIRportal.hu prenosi da je čak petina flote Wizz Air trenutno prizemljena.

SkyUp Airlines Foto: Shutterstock

RTX u sklopu kojeg posluje Pratt & Whitney je ranije saopštio da će do kraja 2023. i početkom 2024. godine doći do prizemljenja velikog broja aviona usled opoziva PW1100G agregata. Kompanija je krajem jula otkrila mikroskopske pukotine u metalu korišćenom za proizvodnju diskova za turbine visokog pritiska na 1200 GTF PW1100G agregata. Trenutno se menjaju falični delovi na velikom broju aviona, između ostalih i na letelicama Wizz Aira.

Pored SkyUp Airlines, očekuje se da će Wizz Air iznajmiti avione i od drugih avio-kompanija. Aviation Week Network piše da će Wizz Air iznajmiti ukupno sedam aviona putem kratkoročnog lizinga. U planu je i produženje postojećih dugoročnih lizing aranžmana, a nedostatak kapaciteta delimično bi mogao da bude nadoknađen isporukom novih Airbus letelica.

Wizz Air Salinger Igor

SkyUp Airlines na svom sajtu navodi da koristi osam Boeing 737-800 i dva B737-700 aviona i pre rata u Ukrajini je obavljao redovne putničke letove. Prevoznik je nakon izbijanja ratnog sukoba u Ukrajini premestio svoje avione na bezbednu teritoriju, dobio je maltešku licencu i započeo ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance) biznis iznajmljivanja aviona i posada.

Svoje usluge do sada je nudio Tunisair, Wizz Air Malta, FlyEgypt, FlyOne i drugim avio-kompanijama.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>