• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avio-nesreća na Aljasci: U udesu DC-4 poginula posada, NTSB otvorio istragu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vazdušni oldtajmer proveo samo šest minuta u vazduhu pre nego što mu je eksplodirao jedan od motora na levom krilu, a avion se srušio na obalu reke

  • 0
Douglas DC4 Foto: Shutterstock/Simon_g

Dve osobe poginule su u avionu Douglas C-54D-DC Skymaster, u vlasništvu kompanije Alaska Air Fuel, ubrzo nakon poletanja sa međunarodnog aerodroma u Ferbansku (FAI).

Avion ove kompanije koja ima primarni zadatak da snabdeva gorivom potrošače na udaljenim lokacijama (uključujući i državne organe SAD, vojsku i policiju) srušio se nakon što je proveo oko šest minuta u vazduhu. 

Policija Aljaske (State Troopers) saopštila je da "nema preživelih u udesu teretnog aviona" (registracija N3054, serijski broj 10547) kao i da su "oba pilota poginula u avionu Douglas DC-4" koji se srušio na obalu reke Tanana, javlja portal Alaska Media.

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje da je jedan od motora na levoj strani eksplodirao, nakon čega je avion ušao u strm levi zaokret manje od 10 sekundi kasnije i srušio se.

Istragu povodom pada ovog vazduhoplova pokrenuo je Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (National Transportation Safety Board - NTSB). Klint Džonson koji je zadužen za istragu ispred NTSB rekao je da su "neki detalji leta još uvek nepoznati":

"Trenutno ne znamo gde je avion bio upućen. Pretpostavlja se, na osnovu snimaka velike vatre, da je u sebi nosio dodatne količine goriva za isporuku".

Prema javno dostupnim informacijama, sa platforme FlightRadar24, avion tek što je dostigao visinu od 1.500 fita (457 metara) počeo je da se naglo spušta ka zemlji i onda pravi dva nagla zaokreta pre pada.

Svedoci sa lica mesta navode da su se čule dve eksplozije, da je plamen koji je zahvatio šumu i koji su vatrogasci lokalizovali - bio veliki, kao i da su se krhotine od aviona nalazile u krugu od 150 metara.

DC-4 je "oldtajmer" među avionima. Američki četvoromotorni vazduhoplov poleteo je 1942 iz kompanije Douglas Aircraft. Avio-prevoznici u civilnom saobraćaju su koristile ovu letelicu do 1991. ali su privatne, male kompanije nastavile da ga koriste.

Vojne verzije ove letelice - C-54 i R5D su odigrale važnu ulogu tokom Drugog svetskog rata i bile su "kičma" berlinskog vazdušnog mosta šezdesetih godina prošlog veka, kada je u zapadni deo tada podeljenog Berlina stizala humanitarna pomoć iz SAD.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>