• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Air Serbia planira da smanji broj wet-lease aranžmana, tvrdi direktor Marek

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpska kompanija trenutno ima šest aviona koji se iznajmljuju sa posadom: četiri A320 od avio-kompanije GetJet Airlines iz Litvanije, jedan A320 od Fly2Sky iz Bugarske, i jedan Embraer E190 od Bulgaria Aira

  • 1
Air Serbia wet lease avioni Foto: Salinger Igor

Iako sve veći broj avio-kompanija povećava svoje kapacitete tako što ulazi u takozvane wet-lease aranžmane, Air Serbia (JU) radi na smanjenju svoje zavisnosti od takvog tipa najma.

Wet-lease je zakup aviona zajedno sa posadom, održavanjem i osiguranjem od druge kompanije (Aircraft, Crew, Maintenace, Insurance - ACMI).

"Širom Evrope ovo je postao neizbežan model rada. Ponekad smo na meti kritika da previše koristimo takve aranžmane, koji iznose 15% letova. To je nešto što ne bismo želeli da radimo, ali je trenutno stanje u industriji takvo kakvo jeste. Radimo naporno kako bismo imali dovoljno kapaciteta da rastemo samostalno", rekao je Jirži Marek, generalni direktor srpskog nacionalnog avio-prevoznika - prenosi portal Ex-Yu Aviation.

Nedavna nabavka novog simulatora za Airbus A320 od strane Vlade Srbije o čemu je portal Aero.rs pisao, omogućiće kompaniji da započne program redovnog obuke pilota u zemlji, što će dodatno smanjiti potrebu za wet-lease aranžmanima.

Air Serbia trenutno ima šest aviona koji se iznajmljuju sa posadom: četiri A320 aviona od avio-kompanije GetJet Airlines (GW) iz Litvanije, jedan A320 od Fly2Sky (F6) iz Bugarske, i jedan Embraer E190 od Bulgaria Aira (FB). Od narednog meseca pridružiće im se još jedan E190 bugarskog nacionalnog prevoznika.

Air Serbia wet lease avioni Foto: Salinger Igor

Prema izveštaju koji je sastavila ch-aviation, Air Serbia je u aprilu bio 14. najveći korisnik ACMI usluga u svetu, sa 158 letova od strane aviona iznajmljenih na taj način.

Najveći ACMI korisnik na svetu bio je SAS Scandinavian Airlines, zatim SWISS, Viva Aerobus iz Meksika, Qantas, Eurowings, IndiGo, AJet, European Air Transport Leipzig, Lufthansa, KLM, Virgin Australia, SpiceJet i Air Peace iz Nigerije. Air Serbia je imala više ACMI letova od Air France, navodi u svom izveštaju ch-aviation, a citira portal Ex-Yu Aviation.

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A330

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mina

    7. maj 2024. | 11:44

    Wet lease je trend svuda u svetu, tako se mora, ja se nadam da će biti više charter letova za grupe tokom letnjih meseci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>