• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vazduhoplovna akademija nabavlja simulator za obuku pilota na avionu Airbus A320

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najmoderniji simulator u ovom delu Evrope stiže u Srbiju sledeće godine i biće smešten u posebnoj zgradi Vazduhoplovne akademije na Dorćolu

  • 0

Kanadska visokotehnološka kompanija za proizvodnju simulatora za letenje CAE i Vazduhoplovna akademija potpisali su ugovor o nabavci Full Flight Level D simulatora za Airbus A320, koji bi u Srbiju trebalo da stigne za godinu dana.

Vazduhoplovna akademija će tako postati korisnik Level D simulatora ali i tzv. Flat Panel Trainera takođe za tip A320 (CAE 400 XR Series), dok je najavljena i nabavka simulatora za helikoptera tipa Airbus H145.

Simulator za Airbus A320 biće instaliran u namenski izgrađenoj zgradi u okviru Vazduhoplovne akademije na Dorćolu. Nabavka najmodernijeg simulatora u ovom delu Evrope je najveća investicija u obuku civilnog vazduhoplovnog kadra u Srbiji u poslednjih 30 godina.

"Ovaj simulator, sa ključnim dodatkom Flat Panel Trainera koristiće se za obuku pilota putničkih aviona koji su prethodno svoju obuku završili u Nacionalnom vazduhoplovnom trening centru Vazduhoplovna akademija. Ova institucija će tako postati najkonkurentnija regionalna škola za obuku pilota putničkih aviona", rekla je Gabrijela Grujić, v.d. direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija.

"Nabavka simulatora uticaće i na kompaniju Air Serbia koja će od sledeće godine moći da obučava svoje pilote za ovaj tip aviona u zemlji, umesto da ih šalje na obuku i provere u inostranstvu", dodala je ona na konferenciji SEAS koja se danas i sutra održava u Beogradu.

Vazduhoplovna akademija Foto: Tanjug/Rade Prelić

Za nabavku simulatora i ulaganja u infrastrukturu i nabavku novih učila u Vazduhoplovnoj akademiji  je još 2022. opredeljeno 65 miliona evra. Kancelarija za dualno obrazovanje i Vazduhoplovna akademija planiraju da u narednom periodu nabave i  Flight Training Device za helikopter Airbus H145 i time dodatno pozicionira Akademiju kao regionalnog lidera u obuci pilota.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Citation M2 let Fridrishafen - Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>