• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

American Airlines vodi veterane Drugog svetskog rata na obeležavanje godišnjice operacije Overlord

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za veterane su organizovane posete istorijskim spomenicima kao i manifestacijama kojima se obeležava početak proboja Zapadnog fronta. U četvrtak 6. juna veterani će posetiti groblje gde počiva preko 9.000 američkih vojnika

  • 0
American Airlines Boeing 787 Foto: Shutterstock

American Airlines će organizovati specijalni čarter let za Francusku namenjen američkim veteranima Drugog svetskog rata. Nakon punih 80 godina, oni će se vratiti na plaže Normandije gde će obeležiti godinjicu operacije Overlord.

Ukupno 70 boraca iz najkrvavijeg rata u istoriji će avionom American Airlinesa krajem maja otići u Francusku. Čarter let organizovan od strane same avio-kompanije namenjen je onim koji su služili u američkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata.

Putovanje preko bare počeće 31. maja sa svečanom večerom u sedištu American Airlines u Fort Vortu, a veterani će potom biti ispraćeni na aerodrom Dalas (DFW) odakle će poleteti za Pariz. U Gradu svetlosti će provesti dva dana nakon čega će otići u Normandiju - regiju na severu Francuske na čijim se plažama u junu 1944. godine iskrcalo preko sto hiljada savezničkih vojnika.

Dan D, Iskrcavanje u Normandiji, Normandija, Drugi svetski rat, Američka vojska, Zapadni front Vojnici američkog 16. pešadijskog puka pri 1. pešadijskoj diviziji iskrcavaju se na plaži „Omaha“ u Normandiji 6. juna 1944. godine. Foto: Wikimedia Commons/National Archives and Records Administration/Christoph Braun

Za njih su organizovane posete istorijskim spomenicima kao i manifestacijama kojima se obeležava početak proboja Zapadnog fronta. U četvrtak 6. juna - na godišnjicu dana D - veterani će posetiti groblje gde počiva preko 9.000 američkih vojnika.

American Airlines na svom sajtu ističe da podržava veterane i veteranske organizacije. Putovanje u Normandiju realizuje se u partnerstvu sa organizacijama TriWest Healthcare Alliance, Gary Sinise Foundation, Robert Irvine Foundation i Old Glory Honor Flight.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>