• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion sa 55 osoba izleteo sa piste: Još jedan u nizu udesa u Africi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na video snimcima nastalim tokom evakuacije, može se primetiti da su vremenski uslovi u Lagosu bili daleko od idealnih

  • 0

U prethodne dve nedelje niže se veliki broj incidenata u Africi. Nakon izletanja sa pista na aerodromima u Dakaru i Kinšasi, portal Aero.rs donosi vest o još jednom sličnom incidentu - ovoga puta u najvećem gradu Nigerije.

Embraer ERJ-145 avio-kompanije XEJet Airlines izleteo je u subotu 11. maja sa piste aerodroma Lagos tokom sletanja. Vazduhoplov registracije 5N-BZZ koji je leteo na liniji Abudža (ABV) - Lagos (LOS) za prevoznika NG Airlines, je iz nepoznatih razloga naglo skrenuo sa piste 18L prilikom prizemljenja.

U avionu je bilo 52 putnika i tri člana posade i trenutno nema informacijama o povređenima. Aerodromske službe navodno su brzo stigle na mesto izletanja aviona i asistirale su putnicima prilikom evakuacije, piše TVN. Pista 18L je nakon incidenta bila zatvorena za avio-saobraćaj.

Nigerijska agencija za bezbednosne istrage (Nigerian Safety Investigation Bureau - NSIB) analiziraće okolnosti koje su dovele do izletanja Embraera.

Na video snimcima nastalim tokom evakuacije, može se primetiti da su vremenski uslovi u Lagosu bili daleko od idealnih. Da li su magla i smanjena vidljivost krivci za ovaj incident pokazaće istraga. NSIB je saopštio da će biti istraženi svi faktori koji su mogli da doprinesu ovom incidentu - ukljućujući vremenske uslove, ispravnost aviona ali i potencijalnu ljudsku grešku.

XEJet Airlines u svojoj floti ima ukupno pet aviona - tri Embraera ERJ-145 kao i dva Bombardier CRJ-100.

embraer 145 Foto: Shutterstock/Rudzenka

5N-BZZ je star nešto manje od 20 godina, pokazuju podaci Planespotters.net. Letelica (MSN 14500855) je kao nova isporučena Trans States Airlines u septembru 2004. godine i tokom godina je letela za United Express, ExpressJet Airlines i aha! pre nego što se u novembru 2023. godine nije pridružila XEJet Airlines.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>