• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Patolog okruga Čarlston: Džon Barnet, uzbunjivač iz Boeinga, izvršio je samoubistvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi čovek koji je pre pet godina upozorio medije da u proizvodnji Boeinga 787 postoje veliki propusti suočavao se sa teškim problemima - saopštila policija

  • 1
Boeing Boing kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Džon Barnet, uzbunjivač iz Boeinga koji je 19. marta ove godine pronađen mrtav u svom automobilu, o čemu je portal Aero.rs pisao, izvršio je samoubistvo.

Ovo se navodi u saopštenju Kancelarije mrtvozornika okruga Čarlston u Južnoj Karolini koje je objavljeno 17. maja, a na koje se poziva portal Simple Flying.

Policija Čarlstona takođe je objavila svoje nalaze istrage, koji se poklapaju sa zaključcima Kancelarije mrtvozornika okruga Čarlston.

Potsetimo, telo bivšeg zaposlenog u Boeingu pronađeno je u njegovom kamionetu ispred hotela u kom je odseo, sa prostrelnom ranom na glavi.

Boeing 787 dreamliner Foto: Shutterstock

Prema policijskom saopštenju, na suvozačevom sedištu pronađena je beleška koju je, kako se navodi, napisao Barnet. U toj belešci on je - tvrdi policija u svom saopštenju - naveo da se suočava sa značajnim ličnim problemima. Njegovi otisci pronađeni su na belešci i beležnici.

Barnet je u suštini bio prvi uzbunjivač, koji je još pre pet godina obavestio BBC da zbog pritiska menadžmenta zaposleni u Boeingu koriste nekvalitetne delove za proizvodnju modela 787. Naveo je da su se ti problemi pojavili ubrzo nakon početka rada fabrike u Južnoj Karolini, izražavajući svoje uverenje da je proces bio ubrzan i nesiguran.

Iako je proizvođač odbacio primedbe koje je Barnet izneo, revizija Federalne uprave za avijaciju (Federal Aviation Administration - FAA) potvrdila je neke od njegovih tvrdnji.

Boeing fabrika Foto: Shutterstock/Thiago B Trevisan

Tokom svoje karijere u Boeingu Barnet je otkrio da čak četvrtina sistema za kiseonik koji se aktiviraju prilikom dekompresije - ne rade u avionima Boeing 787. Kompanija je priznala da "određeni broj boca s kiseonikom od dobavljača nisu pravilno funkcionisale", ali su pojasnili da nijedna od tih boca nije instalirana na avionima.

Nakon penzionisanja, Barnet je podneo tužbu za klevetu protiv Boeinga, tvrdeći da je kompanija oštetila njegovu karijeru zbog iznošenja problema sa kojima se suočavao dok je radio tamo.

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. maj 2024. | 14:34

    "uzbunjivač iz Boeinga, izvršio je samoubistvo" - ТАКО то решавају на свом тлу...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>