• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Staradalo skoro 40 flamingosa: Boeing 777 na sletanju uleteo u jato ptica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je uspeo bezbedno da sleti, a niko od putnika ili članova posade nije zadobio povrede. Flamingosi ipak nisu bili te sreće jer je veliki broj njih stradao

  • 0
Flamingos Foto: Shutterstock

Boeing 777 avio-kompanije Emirates (EK) sudario se sa jatom flamingosa prilikom sletanja u Mumbaj zbog čega je stradalo desetine ptica. Mada je avion bezbedno prizemljen i niko nije zadobio povrede, cela situacija izazvala je snažne reakcije od društava za zaštitu prirode.

Emirates Boeing 777-300ER registracije A6-ENT leteo je u ponedeljak 20. maja na liniji između Dubaija (DXB) i Mumbaja (BOM), preneo je Aero Time pozivajući se na Times of India.

Tokom prilaza pisti 27 jednog od najprometnijih vazdušnih čvorišta u ovoj zemlji, širokotrupni vazduhoplov se sudario sa jatom flamingosa koji su leteli u toj oblasti.

Avion je uspeo bezbedno da sleti, a niko od putnika ili članova posade nije zadobio povrede. Flamingosi ipak nisu bili te sreće jer je veliki broj njih stradao. Nedugo nakon incidenta, na društvenim mrežama su počele da kruže fotografije i video snimci mrtvih ptica za koje se veruje da su nastradale prilikom sudara sa putničkim avionom.

The India Express piše da je stradalo ukupno 39 flamingosa.

Prema rešima ekologa, flamingosi svakog novembra dolaze u zaliv Thane u okolini Mumbaja u potrazi za hranom i tu ostaju sve do maja, juna ili jula kada migriraju nazad u Gudžarat na severu Indije. Eksperti Prirodnjačkog društva Bombaja (Bombay Natural History Society) tvrde da su flamingosi bili na putu ka severu u trenutku kada su došli u kontakt sa Boeingom 777.

Naučnici trenutno istražuju zbog čega su se ukrstili putevi flamingosa (Phoeniconaias minor) i aviona Emiratesa. Neki aktivisti navode da bi jedan od potencijalnih razloga za njihov sudar mogle biti žice dalekovoda koje flamingosi zaobilaze, preneo je The India Express.

Flamingosi Foto: Shutterstock/Foto 4440

Gradnja oko njihovog prirodnog staništa takođe bi mogla da bude razlog zbog kojeg su ptice letele na neuobičajenoj ruti.

Prema podacima FlightRadar24, A6-ENT se još uvek nalazi u Mumbaju što verovatno znači da je avion pretrpeo štetu prilikom sudara.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>