• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turkish Airlines prinuđen da prizemlji 40 do 45 svojih aviona: Airbus 320neo moraju na vanrednu inspekciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predviđanja avio-kompanije o obimu problema menjala su se na osnovu dobijenih informacija od proizvođača motora

  • 0
Turkish Airlines Airbus

Turkish Airlines (TK) predviđa da će tokom ove i naredne godine morati da prizemi i povuče iz saobraćaja 40 do 45 svojih Airbus uskotrupnih aviona zbog novih obaveznih inspekcija Pratt & Whitney PW1100G  (GTF) motora.

Prema podacima od kraja marta, Turkish Airlines je je zajedno sa svojom niskotarifnom podružnicom AJet imala flotu od 66 aviona iz Airbus A320neo porodice krajem marta, navodi Flightglobal.

Govoreći tokom prezentacije rezultata za prvi kvartal 23. maja, finansijski direktor Turkish Airlinesa Murat Seker rekao je da su se očekivanja avio-kompanije o obimu problema menjala na osnovu najnovijih informacija od proizvođača motora.

"Trenutno imamo oko 20-25 aviona prizemljenih," kaže on. "Naša trenutna projekcija je da će se ovaj broj povećati na oko 40 do kraja ove godine, i da će ostati na tom nivou do kraja 2024. i dela 2025. Biće oko 40-45 aviona."

Turkish Airlines Airbus

Seker takođe ističe korake koje je avio-kompanija preduzela kako bi ublažila gubitak kapaciteta: "Prošle i ove godine dodali smo oko 15-20 uskotrupnih aviona – još uvek se neki od tih ugovora pregovaraju – kako bismo nadoknadili ovaj gubitak kapaciteta," kaže on.

P&W je prošle godine objavio da povlači hiljade GTF motora, navodeći da motori mogu sadržati komponente podložne ranom otkazivanju zbog defekata nastalih tokom proizvodnog procesa korišćenjem metalnog praha. Rekli su da će prosečno 350 aviona biti prizemljeno u bilo kom trenutku između 2024. i 2026. kao rezultat toga, odnosno da bi motori mogli da prođu neophosne provere

Seker takođe kaže da avio-kompanija nastavlja pregovore sa Boeingom u vezi sa planiranim delom velikog dugoročnog plana obnove i proširenja flote. Turkish je prvobitno očekivao da će moći da finalizuje narudžbinu za 400 uskotrupnih i 200 širokotrupnih aviona sa Airbusom i Boeingom do sredine 2023. Iako je završetak obe narudžbine bio odložen, Turkish je u decembru najavio ugovorne obaveze za 345 Airbus aviona.

"Nastavljamo našu blisku komunikaciju sa Boeingom u vezi sa ovom narudžbinom," kaže Seker. "Još uvek nismo uspeli da je finalizujemo... Isti problemi i dalje postoje. Nije samo pregovor između Turkish i Boeinga, već uključuje i proizvođače motora. To je zajednički napor.", prenosi Flightglobal

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>