• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beloruska avio-kompanija Belavia i dalje pod sankcijama: Organizovano dovozili migrante na granice EU

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski sud nije prihvatio argumente avio-kompanije kojima je pokušano da se ospori odgovornost Belavia za organizovano dovođenje migranata u Belorusiju - odnosno njihov transport do spoljnih granica unije

  • 0
Belavia Foto: Shutterstock

Beloruska nacionalna avio-kompanija Belavia još neko vreme će biti na listi sankcija Evropske unije. Prevoznik iz Minska nije uspeo da ubedi evropski sud da poništi sankcije EU koje su na snazi već tri godine.

Belavia (B2) je 2021. godine optužena da organizovano prevozi migrante sa Bliskog istoka na granicu sa Evropskom unijom zbog čega joj je evropski blok uveo kaznene mere. Tri godine kasnije, avio-kompanija pokušala je da na Sudu pravde da ubedi EU da ukine sankcije i dokaže da nije bila umešana u dovođenje migranata.

Prema pisanju ch-aviation, Belavia je bila neuspešna u ovom pokušaju.

Belavia Foto: Shutterstock

Evropski sud nije prihvatio argumente avio-kompanije kojima je pokušano da se ospori odgovornost Belavia za organizovano dovođenje migranata u Belorusiju - odnosno njihov transport do spoljnih granica unije, prenosi ch-aviation

Prevoznik je za ovu svrhu navodno povećavao broj letova i otvarao nove linije ka Bliskom istoku, pogotovo Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Libanu dok su posrednci između Belavia i migranata bile turističke agencije koje su prodavale karte, preneo je ch-aviation.

Belavia Foto: Shutterstock

Iste godine, beloruske vlasti naredile su prizemljenje aviona Ryanaira na letu od Atine do Viljnusa u Minsk na kojem se nalazio novinar i opozicioni aktivista Roman Protaševič. On je uhapšen nakon sletanja, a Evropska unija tada je uvela zabranu preleta beloruskim prevoznicima u njihovom vazdušnom prostoru.

Belavia u svojoj floti trenutno ima svega 13 aviona - osam Boeing 737 kao i pet vazduhoplova iz Embraer E-Jet porodice letelica, pokazuju podaci Planespotters. Avio-kompanija danas leti uglavnom ka destinacijama na prostoru bišeg SSSR.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>