• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD kaznile tri velike avio-kompanije: Moraju da plate više od 900 miliona dolara refundacija putnicima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razlog za ovakvu odluku Ministarstva saobraćaja je kašnjenje ovih kompanija u isplaćivanju refundacija putnicima čiji su letovi bili otkazani ili značajno promenjeni tokom pandemije kovida

  • 0
Lufthansa Foto: Shutterstock

Američko Ministarstvo saobraćaja (Department of Transportation - DOT) preduzelo je oštre mere protiv tri velike avio-kompanije: Lufthansa, South African Airways i KLM, koje će ih u zbiru - koštati više od 900 miliona dolara.

Razlog za ovakvu odluku DOT je kašnjenje ovih kompanija u isplaćivanju refundacija putnicima čiji su letovi bili otkazani ili značajno promenjeni tokom pandemije kovida.

Ovim merama - Lufthansa će morati da isplati 775 miliona dolara refundacije putnicima i 1.1 milion dolara kazni, navodi se na stranici DOT i dodaje da će holandski kraljevski avio-prevoznik KLM morati za iste svrhe da odvoji 113,3 miliona dolara i 1.1 milion za kazne.

Lufthansa Regional CRJ Salinger Igor

South African Airways je - iz perspektive Lufthanse i KLM-a - dobro prošao: za refundaciju će morati da odvoji 15.2 miliona dolara, a za kazne - gotovo 300.000 dolara. Kompanije će, prema novim odlukama DOT koje tek treba da budu usvojene, ubudući morati da obezbede blagovremenu refundaciju, a Ministarstvu finansija - da plate kaznu zbog svojih propusta, otkazivanja i kašnjenja.

"Kada je let otkazan ili značajno promenjen, putnici ne bi trebalo da se bore sa aviokompanijama da bi dobili svoj novac nazad" izjavio je američki sekretar za saobraćaj, Pit Butidžidž i naglasio da su "prava putnika prioritet administracije" aktuelnog američkog predsednika.

Pod administracijom Bajden - Haris do sada je putnicima vraćeno skoro četiri milijarde dolara, od čega više od 600 miliona dolara otpada na kazne izrečene Southwest Airlinesu koji je stotinama hiljada putnika napravio haos tokom praznika 2022, kada je kompletan sistem ove kompanije pao.

DOT je takođe izdao više od 166 miliona dolara kazni avio-kompanijama zbog kršenja prava potrošača, što je značajno više u odnosu na period između 1996. i 2020. kada je izdato manje od 71 milion dolara kazni.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>