• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Let za nigde: Boeing 787 Dreamliner poleteo, leteo devet sati pa sleteo odakle je krenuo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema saopštenju British Airwaysa, povratak je izvršen kao mera predostrožnosti zbog, kako je avio-kompanija opisala, manjeg tehničkog kvara

  • 3
B787 British Airways avioni Shutterstock

Putnici British Airwaysa na letu BA195 iz Londona za Hjuston 10. juna 2024. godine doživeli su neprijatno iznenađenje kada je njihov avion, nakon skoro devet sati leta, sleteo nazad na polaznu destinaciju umesto u teksaški grad, javlja Aerotime.

Prema javno dostupnim podacima sa platforme Flightradar24, let BA195 British Airways-a poleteo je sa aerodroma London-Heathrow (LHR) u 09:57 po lokalnom vremenu, 32 minuta kasnije od planiranog.

Let je obavljen jednim od 18 aviona iz flote Boeing 787-9 Dreamliner (registracija G-ZBKN) i krenuo je prema zapadu preko Atlantskog okeana, dostigavši krstareću visinu od 38.000 stopa bez problema.

Avion je stigao do obale Labradora u Newfoundlandu, Kanada. Međutim, oko četiri sata i 30 minuta nakon poletanja iz Heathrow-a, avion je iznenada skrenuo ka jugu, a zatim prema istoku, vraćajući se ka polaznoj tački. Avion je konačno sleteo nazad na Heathrow u 18:54 po lokalnom vremenu, osam sati i 57 minuta nakon što je ranije tog dana napustio isti aerodrom.

Prema saopštenju British Airwaysa, povratak je izvršen kao mera predostrožnosti zbog, kako je avio-kompanija opisala, „manjeg tehničkog kvara“.

Avio-kompanija se izvinila putnicima koji su preko noći bili smešteni u hotelima na Heathrowu, pre nego što su sledećeg dana (11. juna 2024.) ponovo poleteli.

Iako British Airways nije otkrio tačan razlog za dugotrajno skretanje, neki mediji su naveli da je avion imao problema sa jednim od dva Rolls-Royce Trent 1000 motora. Međutim, to se čini malo verovatnim, smatra Aerotime s obzirom na to da se avion potom vratio preko Atlantika – što je dugotrajan let preko vode.

Boeing 787 British Airways Foto: Shutterstock

Avion uključen u ovaj incident je star 7,8 godina, isporučen nov British Airwaysu u septembru 2016. godine. Avion ima kapacitet od 216 putnika u četiri klase (osam u prvoj klasi, 42 u poslovnoj klasi, 39 u premijum ekonomskoj klasi i 127 u ekonomskoj klasi).

U aprilu 2024. godine, putnici na El Al letu Boeing 787 za Dubai su takođe doživeli sličan devetosatni „let u prazno“ nakon što je njihov avion bio prinuđen da se vrati u Tel Aviv zbog nepredviđenih oluja na njihovoj destinaciji. O ovom slučaju pisao je portal Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгољуб

    13. jun 2024. | 00:09

    Да ли неко од читалаца стварно верује да је авион од Лондона дошао до Америчког континента и затим се вратио назад у Лондон због "техничког квара"? Би ће да је Америка забранила слетање авиона на њихово тле из само њима знаних разлога. Нежењеног путника, неке дојаве, неспррмне писте, или ко зна зашто. Тек ако је авион имао технички квар, логично је било да што пре слети на Аметичко тле!

  • radovan III

    13. jun 2024. | 06:14

    Ne kapiram. Ako se na avionu desi kvar u 99,9% slucaja avion slece na NAJBLIZI AERODROM. To je praksa u celom svetu?!? Ne znam sta su to englezi opet izmislili...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>