• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez alkohola za pilote i stjuardese na noćenjima: Ova avio-kompanija uvele je nove mere za posade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrana uvedena nakon što je kompanija od novembra prošle godine imala šest incidenata, od čega su četiri registrovana u ovoj godini. Zbog toga je sprovedena i vanredna inspekcija nadležnog ministarstva

  • 0
Stjuardesa Foto: Shutterstock

Generalna direktorka Japan Airlinesa, Micuko Totori, o čijem imenovanju je portal Aero.rs pisao u januaru ove godine uvela je zabranu konzumiranja alkohola svim članovima posada u avionima ove kompanije tokom noćenja, javlja portal FL360aero.

Ove mere uvedene su nakon što je kompanija u 2024. imala četiri ozbiljna bezbednosna incidenta, uključujući i sudar krilima dva aviona Japan Airlinesa na aerodromu Haneda kraj Tokija.

"Iskreno se izvinjavamo društvu i našim klijentima za neprijatnosti koje smo izazvali. Udvostručićemo napore da podignemo svest o bezbednosti", izjavila je Totori nakon posete japanskom Ministarstvu za zemlju, infrastrukturu, transport i turizam.

Mitsuko Tottori Micuko Totori Foto: Aviation Wire / AFLO / Profimedia

Ona je na tom sastanku podnela izveštaj o merama za sprečavanje ponavljanja ovih incidenata, zbog kojih se kompanija našla pod istragom.

Ministarstvo je otvorilo vanrednu istragu nad kompanijom 24. maja, dan nakon što je na aerodromu u glavnom gradu Japana zabeležen četvrti incident Japan Airlinesa.

Podsetimo, 2. januara 2024. avion Japan Airlinesa sudario se na pisti aerodroma Haneda sa avionom Japanske obalske straže. Pet članova posade vojnog aviona je poginulo, a putnici iz aviona JL uspešno evakuisani;

Tri i po meseca kasnije, 24. aprila 2024. godine otkazan let iz Dalasa za Tokijo zbog kapetana koji je optužen da je konzumirao alkohol prethodne noći.

Japan Airlines Boeing 777 Foto: Shutterstock

Tu "mukama" ove kompanije nije bio kraj: 10. maja 2024. vazduhoplov Japan Airlinesa "prešao" preko zaustavne linije na aerodromu u Fukuoki, a pilot nije ponovio instrukcije koje je dobio od kontrole letenja.

Kap koja je prelila čašu bio je bizaran sudar 23. maja: avion Japan Airlinesa koji je krenuo ka pisti aerodroma Haneda za Čitose na letu 503 krećući se unazad sa izlaza 16 na terminalu 1 zakačio je levim krilom vrh desnog krila drugog vazduhoplova ove kompanije koji je u isto vreme pokušavao da "uđe" na poziciju 17. pored njega kako bi iskrcao putnike.

Od novembra prošle godine, navodi Fl360aero, zabeleženo je šest incidenata ove kompanije.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>