• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je avion kojim je Džulijan Asanž odleteo iz Velike Britanije, let košta oko 500.000 dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letelica je poznata po tome što je redovno koristi osnivač malteške kompanije VistaJet Tomas Flor, a ranije su je navodno koristile i razne slavne ličnosti, uključujući Tejlor Svift

  • 1
Avion Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž napustio je Veliku Britaniju privatnim avionom kompanije VistaJet, nakon što je u zatvoru Belmarš proveo više od 1.900 dana.

Asanž, optužen za špijunažu, neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, ali će se, kako javlja Simple Flying, izjasniti krivim za to krivično delo na Severnim Marijanskim Ostrvima, koja se nalaze u severnom Pacifiku i formalno pripadaju SAD-u, ali imaju stepen autonomije.

Očekuje se da u zamenu za priznanje Asanž bude osuđen na 62 meseca zatvora - koliko je već proveo u pritvoru u Velikoj Britaniji, čekajući na odluku o ekstradiciji.

Asanž je iz Velike Britanije odleteo Bombardierom Global 6000, starim osam godina (isporučen VistaJetu u martu 2016. godine, registrovan kao 9H-VTD).

Ovaj avion je poznat po tome što ga redovno koristi osnivač malteške kompanije VistaJet Tomas Flor, a ranije su ga navodno koristile i razne slavne ličnosti, uključujući Tejlor Svift.

Avion je poleteo juče sa aerodroma London Stansted (STD) nešto posle 18:00 po lokalnom vremenu, brzo se popevši na 39.000 stopa za krstarenje preko Evrope. Oko šest sati nakon leta, dok je avion prelazio u Aziju, popeo se na novu visinu krstarenja od 45.000 stopa. Oko 12 sati kasnije, Global 6000 je počeo silazak na Međunarodni aerodrom Don Mueang (DMK) u Bangkoku, gde je sleteo u 12:30 po lokalnom vremenu.

Avion će danas (25. juna), oko 21:00 po lokalnom vremenu iz Bangkoka poleteti do Saipana (SPN) na Severnim Marijanskim Ostrvima, gde će se Asanž izjasniti kao kriv i biti osuđen. Ukoliko sve bude kako navode zapadni mediji, Asanž će nastaviti put ka Australiji, gde će se ponovo ujediniti sa svojom porodicom.

Prema izveštajima BBC-a, let od Velike Britanije do Australije (preko Tajlanda i Severnih Marijanskih Ostrva) košta 500.000 dolara. Australijska vlada pokriva te troškove, ali Asanžova supruga Stela kaže da će novac biti vraćen iz sredstava koja su prikupljena u kampanji "Oslobodite Asanža".

Bombardier Global 6000 kojim upravlja VistaJet ima maksimalni dolet od 6.000 nautičkih milja (11.112 kilometara) i može primiti do 14 putnika. Kao što je uobičajeno za avione VistaJeta, enterijer je luksuzno opremljen. Zadnja kabina se pretvara u privatnu spavaću sobu, sa krevetom i naslonjačem.

(Aero.rs)

Video: Aero.rs u kokpitu Prince Aviation Citation M2: Fridrishafen - Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    25. jun 2024. | 16:04

    Finally Mr. Asanz ...baš mi je drago zbog njega ! 🙏🏻❤️✨️✨️🌍

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>