• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iznenađujući podaci: Air France će biti na gubitku zbog Olimpijskih igara u Parizu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da će uticaj 'izgubljenih' prihoda od turista koji odluče da izbegnu putovanje biti oko 180 miliona evra

  • 0
Air France CDG Salinger Igor

Kompanija Air France je saopštila da bi Letnje olimpijske igre 2024. godine koje će biti održane u Parizu mogle negativno uticati na njegovo finansijsko poslovanje tokom tog perioda.

Razlog za ovakvu prognozu leži u činjenici da turisti izbegavaju putovanja u grad svetlosti tokom Igara: Umesto da privuče veliki broj posetilaca u glavni grad Francuske, aviokompanija navodi da Igre predstavljaju odvraćajući faktor za mnoge koji bi inače putovati u Pariz tokom Olimpijskih igara od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Očekuje se da će uticaj 'izgubljenih' prihoda od turista koji odluče da izbegnu putovanje biti oko 180 miliona evra, navodi portal Aerotime.

Avion Air France Boeing B777 Foto: Shutterstock

Uprkos ovom padu u saobraćaju, avio-prevoznik je saopštio da nema planove da smanji kapacitete na bilo kojoj ruti do avgusta, i naveo je da će pružiti dalje detalje kada aviokompanija predstavi svoje polugodišnje rezultate 25. jula 2024. godine.

"Očekuje se da će se dolasci i odlasci iz Francuske normalizovati nakon Olimpijskih igara, sa očekivanim nivoom potražnje koji su ohrabrujući za kraj avgusta i mesec septembar", dodaje se u saopštenju.

KLM Airlines, avio prevoznik avion Foto: Tanjug/AP/Remy de la Mauviniere

Avio-kompanija je u prethodnom periodu očekivala da će Olimpijske igre doprineti jačanju njenog imidža brenda i poboljšanju finansijskih rezultata: čak je i pokrenula posebnu reklamnu kampanju koja je isticala status zvaničnog partnera Olimpijskih igara 2024. u Parizu. Tada je Air France najavljivala nameru da poveća kapacitet sedišta za 5% u poređenju sa letom 2023. godine.

Štaviše, kompanija je angažovala stotine privremenih radnika kako bi osigurao glatko putovanje za sportiste i njihovu opremu na aerodromima. Air France treba da transportuje oko petine olimpijskih sportista i nešto više od trećine paraolimpijskih sportista, koji će imati svoje Igre od 28. avgusta do 8. septembra 2024. godine, nakon Olimpijskih igara.

Orly airport Shutterstock

Saopštenje francuskog nacionalnog prevoznika poklapa se sa podacima koje je objavio Pariski turistički biro: U julu se očekuje pad broja stranih turista od 14,8% u poređenju sa istim mesecom 2023. godine, i pad od 16,4% u poređenju sa 2019. godinom. Stopa popunjenosti hotela u prvoj dekadi jula je 60%, što je pad od oko 10 procentnih poena u odnosu na 2023. godinu.

Prema Centru za pravo i ekonomiju sporta (CDES), koji prati Pariske igre za Međunarodni olimpijski komitet i organizatore Pariza 2024, predviđa se da će igre posetiti oko 15 miliona posetilaca, uključujući dva miliona iz inostranstva.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>