• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Croatia Airlines menja codeshare partnere: Turbulencije u avio-industriji utiču i na hrvatskog prevoznika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok obim saradnje sa ITA Airways raste, SAS Scandinavian Airlines odlučio je da obustavi codeshare partnerstvo sa Croatia Airlines

  • 0
Croatia Airlines Salinger Igor

Croatia Airlines proširila je codeshare partnerstvo za avio-kompanijom ITA Airways dok se u isto vreme saradnja sa SAS Scandinavian Airlines obustavlja.

Italijanska i hrvatska nacionalna avio-kompanija odlučile su da prodube komercijalnu saradnju kada je u pitanju deljenje kodova (codeshare), odnosno prava prodaje letova u mreži druge avio-kompanije. Tako će Croatia Airlines postaviti svoj OU kod na letove ITA Airways od Rima (FCO) do Palerma, Bolonje, Firence i Napulja, preneo je Ex-Yu Aviation News u utorak 16. jula.

ITA Airways Foto: Shutterstock

Ovakav aranžman treba da omogući putnicima Croatia Airlines da sa jednim presedanjem u italijanskoj prestonici i izdavanjem samo jedne karte stignu do drugih destnacija u mreži ITA Airways.

Italijanski prevoznik već ima codeshare saradnju sa Croatia Airlines na njenim letovima iz Zagreba, Splita i Dubrovnika ka Rimu.

Dok obim saradnje sa ITA Airways raste, SAS Scandinavian Airlines odlučio je da obustavi codeshare partnerstvo sa Croatia Airlines od septembra ove godine.

SAS Airbus A320 Foto: Shutterstock/Photofex_AUT

SAS trenutno koristi svoj SK koda na letovima Croatia Airlines između Zagreba i Amsterdama, Brisela, Kopenhagena, Sarajeva, Skoplja, Ciriha kao i na liniji Split-Cirih. Ex-Yu Aviation piše da će od devetog meseca avio-kompanija deliti kodove na letovima Air France, KLM i LOT Polish Airlines između njihovih čvorišta i glavnog grada Hrvatske.

Promena codeshare partnerstava usko je povezano sa velikim turbulencijama koje se dešavaju u evropskoj vazduhoplovnoj industriji.

Croatia Airlines Salinger Igor

Lufthansa Grupa dobila je "zeleno svetlo" Evropske komisije za preuzimanje manjinskog udela u ITA Airways. Time će prevoznik iz Rima preći iz Skyteam u Star Alliance savez u kojem se nalaze druge avio-kompanije Lufthansa Grupe ali i Croatia Airlines.

Dok Italijani prelaze u nemači tabor, Skandinavci iz istog izlaze. SAS kao jedan od osnivača Star Alliance će 1. septembra preći u Skyteam. SAS će takođe promeniti vlasničku strukturu preuzimanjem udela od strane Air France-KLM.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>