• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Haos u avio saobraćaju širom sveta i dalje traje, Microsoft tvrdi da je problem rešen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia, Croatia Airlines, Wizz Air, Ryanair, KLM i mnoge druge kompanije u regionu, kao i aerodromi širom sveta suočavaju se sa poteškoćama u IT sistemu. Portal Aero.rs nastaviće da vas obaveštava o razvoju situacije

  • 0
Aerodrom gužva Foto: Shutterstock

Problem sa IT sistemima i dalje je prisutan u vazdušnom saobraćaju širom sveta, a kao što smo već pisali, pojedine kompanije u SAD su potpuno obustavile svoje letove, dok su mnogobrojni aerodromi u Evropi praktično paralisani.

Kompanija Majkrosoft saopštila je da je osnovni uzrok globalnog prekida rada IT mreža otklonjen, ali da problemi i dalje utiču na pojedne aplikacije i usluge Office 365, prenosi Rojters.

Air Serbia je upozorila na kašnjenja zbog poremećaja na određenim aerodromima unutar svoje mreže "u Španiji, kao i u Berlinu, Amsterdamu i Cirihu".

Airbus A320 family Salinger Igor

Croatia Airlines je saopštila da njen rezervacioni sistem ima problema, što otežava rezervaciju karata. Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, izjavio je da ta kompanija ima problema, ali da "nije reč o sajber napadu, već o kvaru", javlja Ex-Yu Aviation.

Wizz Air je izjavio da se suočava sa "ekstremnim tehničkim izazovima zbog prekida rada globalnih IT sistema treće strane". Putnici ove kompanije u Beogradu i Skoplju su zamoljeni da dođu na aerodrom najmanje tri sata pre polaska.

Airbus A320 family Salinger Igor

Ryanair je izjavio da se suočava sa "mogućim poremećajima u mreži" - za koje kažu da su posledica prekida rada treće strane. Aviokompanija savetuje sve koji putuju danas da provere aplikaciju Ryanair za najnovije informacije o svojim letovima.

KLM je "u velikoj meri" morao da obustavi operacije, ali "radi na rešavanju problema", dok Turkish Airlines navodi da  "tehnički problem utiče na razne sektore, uključujući avijaciju, i izazvao je otkazivanje nekih naših letova".

KLM Boeing 787 Dreamliner Foto: Shutterstock/Fasttailwind

Aerodromi Beograd i Zagreb su saopštili da svi njihovi sistemi i procedure za prijavu funkcionišu normalno. Međutim, oba aerodroma su upozorila da zbog problema na drugim aerodromima, neki letovi mogu biti odloženi ili otkazani. Aerodrom Cirih je ograničio sletanja svim kompanijama, Berlin i dalje ima problema, baš kao i aerodrom u Amsterdamu.

Na aerodromu Gatwick u Londonu, bar kodovi ne funkcionišu, pa se sigurnosne provere obavljaju ručno. Aerodrom Prag takođe nije pošteđen, pa su neki polasci odloženi.

Portal Aero.rs nastaviće da vas obaveštava o razvoju situacije. 

(Aero.rs)

Video: Pariz Šarl de Gol aerodrom (CDG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>