• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bizarno: Pilot morao da promeni rutu leta jer nije bio kvalifikovan da sleti na aerodrom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom Jackson Hole jedini je komercijalni aerodrom u SAD koji se nalazi potpuno unutar Nacionalnog parka i koji zbog specifičnih vremenskih uslova predstavlja izazovno operativno okruženje za pilote

  • 0
Alaska Airlines Embraer E-175 Foto: Shutterstock

Loši vremenski uslovi, hitna medicinska stanja, neispravnost nekog dela aviona, bird-strike samo su neki od razloga zbog kojih se avioni preusmeravaju da slete na aerodrome koji nisu bili predviđeni rutom.

Ipak, slučaj od 8. avgusta ostaće zapamćen po bizarnosti: avion na letu kompanije Air Alaska AS 3491 preusmeren je - zato što pilot nije imao odgovarajuću kvalifikaciju za sletanje!

Embraer E-175 poleteo je sa međunarodnog aerodroma San Francisko (SFO) ka aerodromu Džekson Hol (JAC - Jackson Hole) u Vajomingu. No, kako se vazduhoplov približio jedinom aerodromu u SAD koji se u potpunosti nalazi u okviru nekog nacionalnog parka - pilot je otkrio da nema odgovarajući trening da bi sleteo na JAC.

Alaska Airlines Embraer E-175 Foto: Shutterstock

"Hej, stvarno mi je žao, ali zbog toga što nemam odgovarajuću trening za sletanje u Jackson Hole, moramo da se preusmerimo na Salt Lake City, Juta. Obavestićemo vas o sledećim koracima", navodno je obavestio pilot svoje putnike, piše Aerotime.

Avion je nekoliko puta nadleteo JAC, a potom se preusmerio ka aerodromu Solt lejk siti (SLC) udaljenom više od 450 kilometara, gde je bezbedno sleteo. Tamo je pilot zamenjen novim kapetanom koji je imao kvalifikacije za prizemljenje vazduhoplova na pistu aerodroma u nacionalnom parku, što je i uradio par sati kasnije.

Alaska Airlines Embraer E-175 Foto: Shutterstock

Aerodrom Jackson Hole jedini je komercijalni aerodrom u Sjedinjenim Američkim Državama koji se nalazi potpuno unutar Nacionalnog parka.

Prema informacijama sa sajta aerodroma Jackson Hole, njegova planinska i jedinstvena lokacija predstavlja "izazovno operativno okruženje" za pilote. Elevacija piste aerodroma je 6.451 stopa (skoro 2.000 metara) i često je podložna promenljivim vremenskim uslovima.

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Više od dva miliona litara vode izbacili na požare za manje od mesec i po

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>