• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Makedonska vlada priprema tender za nove linije i avio-kompanije: Namerava da smanji zavisnost od Wizz Air

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na javnim nadmetanjima u prethodnih dvanaest godina pobeđivao je isključivo, a vlasti se nadaju da će novi tender privući i druge avio-kompanije

  • 0
Ryanair Wizz Air EasyJet avioni Foto: Shutterstock

Vlada Severne Makedonije priprema tender za pokretanje novih avio-linija sa dva komercijalna aerodroma u zemlji - Skoplja i Ohrida. Za razliku od prethodnih javnih nadmetanja, fokus novog tendera biće na subvencionisanju novih linija, a ne specifičnih avio-kompanija.

Novi trogodišnji program subvencija trajaće u periodu od 1. januara 2025. do 31. decembra 2027. godine. Očekuje se da će javni poziv za otvaranje novih linija biti objavljen već ove nedelje, preneo je Ex-Yu Aviation News.

wizz air skoplje Foto: Unsplash

Vlada Severne Makednoje obezbediće subvencije u iznosu od oko dva miliona evra godišnje za avio-kompanije koje nameravaju da uspostave nove direktne avio-linije ka Ohridu (OHD) ili Skoplju (SKP). Za razliku od prethodnih tendera, u kojima se tražilo da avio-kompanije opslužuju najmanje pet miliona putnika godišnje i imaju profit od minimum deset miliona evra, novi javni poziv neće imati rigorozne uslove.

Prevoznici više neće biti limitirani na pokretanje linija ka EU već će moći da dobiju novčana sredstva i za uspostavljanje letova ka drugim državama. Vlasti se nadaju povezivanju Severne Makedonije sa destinacijama na Bliskom istoku, piše Ex-Yu Aviation News.

"Da bismo sprečili buduću zavisnost od jedne avio-kompanije, prelazimo na subvencije zasnovane na destinacijama. Revidirali smo uslove kako bismo privukli što više stranih putnika u Makedoniju, dovodeći nove turiste i povezujući zemlju sa više destinacija", izjavio je zamenik premijera Severne Makedonije i ministar saobraćaja i komunikacija Aleksandar Nikoloski.

Wizz Air Salinger Igor

Na tenderima u prethodnih dvanaest godina pobeđivao je isključivo Wizz Air, dobivši preko 40 miliona evra za uspostavljanje letova. Mađarska niskotarifna avio-kompanija trenutno ima dominantan položaj na tržištu Severne Makedonije.

Vlasti ove zemlje nadaju se da će zahvaljujući novim podsticajima broj putnika u narednoj godini porasti za 200.000 kao i da će smanjiti zavisnost od Wizz Air.

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A319

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>