• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia na putu da dostigne rekord JAT-a iz 1987. i preveze više od 4,5 miliona putnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godina će definitivno biti profitabilna, pa ćemo imati treću godinu u plusu bez ikakve podrške vlade, od izbijanja pandemije Covid-19, istakao generalni direktor Jirži Marek

  • 0
Air Serbia Salinger Igor

Srpski nacionalni avio-prevoznik na putu je da ostvari treću uzastopnu godinu profitabilnosti sa novim rekordom u broju prevezenih putnika od svog "lansiranja"2013. godine.

Air Serbia mogla bi da se približi brojci od 4,53 miliona putnika, koliko je njen prethodnik, Jugoslovenski Aerotransport, prevezao 1987. godine.

U razgovoru za EX-YU Aviation News, generalni direktor Air Serbije, Jirži Marek, rekao je da kompanija nastavlja "sa rastom broja putnika uprkos skromnijoj godini u pogledu ekspanzije":

Air Serbia A330 Salinger Igor

"Finansijski, drugi kvartal nam je bio veoma dobar, treći kvartal je takođe veoma dobar, a četvrti kvartal će biti ključan. Godina će definitivno biti profitabilna, pa ćemo imati treću godinu u plusu bez ikakve podrške vlade, od izbijanja pandemije Covid-19", rekao je Marek.

On je primetio da je potražnja za avionskim prevozom ove godine bila slabija širom Evrope, ističući da, po prvi put u poslednjih nekoliko godina, postoji raspoloživ kapacitet aviona na tržištu tokom leta.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek Tanjug/Miloš Milivojević

Takođe je pomenuo da veliki sportski događaji poput Evropskog prvenstva u fudbalu u Nemačkoj i Letnjih olimpijskih igara u Parizu nisu doveli do očekivanog skoka u potražnji.

"Ove godine, na primer, prvi put smo videli dvocifreno procentualno smanjenje čarter kapaciteta. To je delom zbog geopolitičkih pitanja, uglavnom vezanih za Egipat, ali i delom zato što sada imamo značajan broj destinacija za odmor u našem redovnom rasporedu, koje postaju popularnije od klasičnih čarter operacija", istakao je Marek i dodao da bi, ako četvrti kvartal bude dobar, kompanija mogla da premaši  JAT-ov rekord iz 1987. godine.

Air Serbia Menzies Aviation Air Serbia

Air Serbia je ove godine zabeležila poboljšanje u tačnosti letova, međutim, generalni direktor kompanije je primetio da i dalje postoje uska grla.

"Još uvek nismo na optimalnom nivou na kojem bismo želeli da budemo, pa ćemo iskoristiti zimsku sezonu da radimo sa Menziesom na daljem unapređenju. Sa ovom novom postavkom sada je mnogo transparentnije gde su stvarni problemi, jer je ranije ista kompanija (VINCI, op. aut.) upravljala i rukovanjem prtljagom i aerodromskom infrastrukturom, pa ćemo to rešavati".

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A319

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>