• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Canada suočena sa mogućim štrajkom pilota već od 15. septembra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aviokompanija, zajedno sa svojom niskotarifnom podružnicom Air Canada Rouge, planira postepeno da suspenduje letove u naredna tri dana ukoliko se ne postigne dogovor

  • 0

Air Canada, najveća kanadska aviokompanija, mogla bi početi sa obustavom letova već od nedelje, 15. septembra, dok se približava rok za štrajk pilota, zakazan za 17. septembar. Piloti, okupljeni u sindikatu ALPA (Air Line Pilots Association), zahtevaju značajno povećanje plata, a pregovori između njih i kompanije dostigli su kritičnu tačku.

Aviokompanija, zajedno sa svojom niskotarifnom podružnicom Air Canada Rouge, planira postepeno da suspenduje letove u naredna tri dana ukoliko se ne postigne dogovor. Obustava bi mogla pogoditi oko 110.000 putnika dnevno, dok Air Canada dnevno obavlja oko 670 letova.

Kao meru predostrožnosti, kompanija je omogućila putnicima sa letova između 15. i 23. septembra da besplatno promene svoje rezervacije ili otkažu putovanje uz dobijanje kredita za buduće letove. U slučaju otkazivanja letova zbog štrajka, putnici će biti obavešteni i biće im vraćen novac, ali neće imati pravo na dodatne naknade prema trenutnim kanadskim regulativama o zaštiti prava putnika.

Štrajk kao posledica neuspelih pregovora

Piloti Air Canada već duže vreme zahtevaju povećanje plata kako bi se izjednačili sa američkim kolegama, čije su plate u proseku 45% veće. Zahtevi za povećanje dolaze u trenutku kada su mnogi radnici širom Kanade suočeni sa visokom inflacijom koja je značajno umanjila kupovnu moć.

Iako pregovori i dalje traju, obe strane su daleko od dogovora. Izvršni direktor Air Canada, Michael Rousseau, istakao je da je još uvek moguće postići sporazum, pod uslovom da sindikat pilota ublaži svoje zahteve za povišicu plata, koje, prema njegovim rečima, znatno premašuju prosečna povećanja plata u Kanadi.

Air Canada Airbus A330 Salinger Igor

Piloti jedinstveni u svojoj borbi

Sindikat pilota ALPA, koji predstavlja više od 5.200 pilota Air Canada, ima čvrstu podršku članova – čak 98% pilota glasalo je u korist štrajka ukoliko se ne postigne dogovor, o čemu je Aero.rs već pisao.

Piloti su podsetili da su suočeni sa nepravednim uslovima rada, ukazujući na to da Air Canada ostvaruje rekordne profite, dok im nudi ispod prosečne plate u poređenju sa tržišnim uslovima. ALPA je optužila kompaniju da preti ometanjem vazdušnog saobraćaja zbog "korporativne pohlepe", ističući da Air Canada mora izneti ozbiljnije ponude za pregovaračkim stolom.

Posledice za putnike i normalizacija saobraćaja

Ukoliko dođe do obustave letova, Air Canada predviđa da će biti potrebno sedam do deset dana da se operacije potpuno normalizuju nakon potpunog gašenja sistema. Kompanija je već u pregovorima sa drugim avio-kompanijama kako bi osigurala prevoz za putnike koji bi ostali bez leta.

Dok pregovori traju, putnici su u neizvesnosti, a Air Canada se suočava sa izazovom da postigne dogovor pre nego što dođe do velikih poremećaja u saobraćaju.

(Aero.rs)

Video: Helikopteri Mi-35P sa srpskim oznakama: Generalna proba prikaza Zastava 2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>