• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

M-NAV pokrenuo istragu o incidentu bliskog susreta dva aviona u vazdušnom prostoru Severne Makedonije

Vreme čitanja: oko 1 min.

U incidentu su učestvovali avion Airbus A321neo kompanije Turkish Airlines na letu između Madrida i Istanbula i SunExpressov Boeing 737-800 na letu iz Dalamana za londonski aerodrom Gatwick

  • 0
Incident u vazduhu, avioni se skoro sudaraju Foto-ilustracija: Shutterstock

Makedonski pružalac usluga kontrole letenja M-NAV pokrenuo je istragu nakon izveštaja o incidentu bliskog susreta dva aviona u makedonskom vazdušnom prostoru 7. septembra u kasnim poslepodnevnim satima.

U incidentu su učestvovali avion Airbus A321neo kompanije Turkish Airlines na letu između Madrida i Istanbula i SunExpressov Boeing 737-800 na letu iz Dalamana za londonski aerodrom Gatwick.

Turkish Airlines A321neo Foto: Shutterstock

Obe letelice su letele na visini od 36.000 stopa (nešto manje od 11.000 metara) i navodno su bile na istoj putanji pre nego što se jedan avion spustio za 525 stopa, a drugi popeo za 325 stopa oko trideset sekundi pre nego što su im se putanje ukrštale.

„Izveštaj o bezbednosnom incidentu je podnet. U skladu sa pravilima i procedurama, izveštaj je registrovan od strane IMS (Integrated Management Systems) odeljenja i prosleđen Agenciji za civilno vazduhoplovstvo. Takođe, u skladu sa važećim procedurama, IMS odeljenje je pokrenulo istragu kako bi se utvrdila stvarna situacija i uzroci incidenta. Želimo da istaknemo da se ovakvi događaji uvek uredno prijavljuju i obrađuju od strane svih relevantnih odeljenja, službi i institucija, u skladu sa važećim zakonskim procedurama, kao što je slučaj svuda u Evropi", navodi se u saopštenju M-NAV-a.

SunExpress Boeing 737-800 Foto: Shutterstock

Ovaj incident ispituje makedonski državni Komitet za istragu vazduhoplovnih nesreća i ozbiljnih incidenata.

Predsednik Komiteta Zoran Ilievski izjavio je za makedonski portal da je otvorena istraga za ozbiljan incident, u skladu sa uredbom o istragama koja je usklađena sa svetskim i evropskim granama u civilnom vazduhoplovstvu.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>