• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

NBA pravi svoju flotu: Vode pregovore o iznajmljivanju 13 aviona A321neo za timove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najjača košarkaška liga na svetu će verovatno uzeti Airbus letelice od irske lizing kompanije SMBC. Avioni bi bili preuređeni u VIP konfiguraciju. Delta bi brinula o avio operacijama

  • 0
NBA Airbus A321neo Foto: Shutterstock

Američka Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) planira da napravi sopstvenu vazdušnu flotu! Ne, košarkaši nisu rešili da prave komercijalnu avio-kompaniju, već da avionima tipa Airbus A321neo prevoze NBA timove sa utakmice na utakmicu.

Prema podacima same NBA lige, članovi košarkaških timova provode više vremena u avionu nego igrači drugih sportova, a novi plan iznajmljivanja aviona je navodno motivisan brigom za dobrobit igrača, jer su igrači u riziku od povreda ili loših performansi nakon dugih letova.

Navodi se da se 54% povreda u NBA dešava kada timovi igraju van kuće, a da timovi koji lete ka zapadu češće gube nego kad lete ka istoku.

Delta Airbus A321neo Foto: Shutterstock

U NBA ligi postoji 30 timova, svaki sa maksimalno 18 igrača, ali uz njih moraju da putuju i treneri, pomoćno osoblje i velika količina opreme. Ovi timovi igraju 82 utakmice između oktobra i aprila svake godine, od čega je oko polovina gostujućih utakmica.

Praksa iznajmljivanja aviona nije nikakva novost u NBA ligi: davne 1987. godine to je najpre počeo da praktikuje Detroit Pistons, da bi za njim i ostali timovi sledili njihov primer.

Delta Airbus A321neo Foto: Shutterstock

Nekoliko timova već ima sopstvene avione, uključujući Boston Celtics, Cleveland Cavaliers, Dallas Mavericks, Golden State Warriors, Houston Rockets i LA Lakers.

Zašto Airbus A321neo? Zato što već ima prilagodljivo osvetljenje koje može smanjiti efekat džet-lega. NBA avioni će imati sedišta koja se potpuno obaraju i pretvaraju u krevete, ali i poseban sistem za regulisanje vlažnosti, svežine i mirisa vazduha u kabini, kako bi putovanje bilo što udobnije. Prosečna visina NBA igrača u sezoni 2023/2024 iznosila je 6 stopa i 6,74 inča (2 metra), pa će kreveti verovatno biti nestandardni i duži od prosečnih.

Delta Airbus A321neo Foto: Shutterstock

Neki bivši vrhunski igrači imaju i svoje privatne avione, navodi portal Aerospace Global News. Majkl Džordan poseduje Gulfstream IV (N236MJ), dok Medžik Džonson ima Gulfstream III (N32MJ). Šakil O'Nil i Dvejn Vejd često koriste Apollo Jets, pri čemu O'Nil preferira Hawker 800.

Delta trenutno pokriva većinu NBA letova, koristeći flotu od jedanaest VIP-konfigurisanih aviona Boeinga B757-200 (na slici dole) sa 72 sedišta. Ovi avioni imaju prosečnu starost od preko 34 godine, pa je verovatno vreme za njihovu zamenu novijom generacijom aviona.

BOEING 757-200 DELTA Foto: Shutterstock

Navodno, NBA je u pregovorima sa irskim lizing kompanijom SMBC o iznajmljivanju trinaest A321neo aviona. Ovi avioni bi bili preuređeni u VIP konfiguraciju od strane kompanije Comlux u Indianapolisu (Indijana), a prema prvim spekulacijama, Delta bi brinula o operacijama ovih vazduhoplova. SMBC poseduje više od 525 aviona, ali upravlja ukupno 715 aviona za avio-kompanije i čarter kompanije širom sveta.

NBA planira da u budućnosti doda još dva tima u ligu, a mogla bi dodati bar još jedan avion svojoj floti.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>