• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Emirates kritikuje Boeing zbog novih kašnjenja programa B777X

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing je inicijalno planirao da dostavi prve B777X u 2020. godini. Suočena sa dve tragične nesreće B737 MAX, prizemljenjem ovog tipa letelice kao i izazovima u proizvodnji B787 Dreamliner, kompanija je odložila razvoj i sertifikaciju B777X

  • 0
Boeing 777X Foto: Shutterstock/Coby Wayne

Avio-kompanija Emirates, najveći naručilac modela B777X, nezadovoljna je najnovijim dešavanjima u Boeingu. Prevoznik iz UAE najavio je da će započeti razgovore sa proizvođačem u narednim mesecima zbog kašenjenja u sertifikaciji i proizvodnji novih širokotrupnih aviona.

Predsednik Emirates Tim Clark izjavio je da će avio-kompanija morati da napravi velike i skupe promene u svom programu flote usled nemogućnosti Boeinga da ispuni ugovorene obaveze. On je dodao da ne vidi kako proizvođač može da obeća smislene datume isporuka uzimajući u obzir izazove sa kojima se suočava.

Dubai Air Show Emirates Emirates Airlines

Emirates je najavio da će u narednim mesecima razgovarati sa Boeingom u vezi sa novim odlaganjem isporuka modela B777X, preneo je Airways Magazine.

Prevoznik iz Dubaija najveći je naručilac B777X na svetu. Avio-kompanija ima porudžbine za 170 B777-9 kao i 35 manjih B777-8. Na listi avio-kompanija koje nameravaju da preuzmu novi Boeing širokotrupni avion su Qatar Airways, Singapore Airlines, Lufthansa Etihad Airways, ANA i druge.

Boeing 777X Foto: Shutterstock/Falcons Spotters

Boeing je inicijalno planirao da dostavi prve primerke B777X aviona u 2020. godini. Suočena sa dve tragične nesreće B737 MAX, prizemljenjem ovog tipa letelice kao i izazovima u proizvodnji B787 Dreamliner, kompanija je odložila razvoj i sertifikaciju modernizovane verzije B777.

Novi bezbednosni propusti i štrajk dodatno su usporili program B777X. Novi direktor Boeing Keli Ortberg nedavno je izjavio da se prve isporuke B777X mogu očekivati u 2026. godini.

(Aero.rs)

Video: Letelica Putnik udruženja studenata vazduhoplovstva Beoavia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>