• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Abra Grupa završila akviziciju španskog avio-prevoznika Wamos Air

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova transakcija dodatno jača poziciju Abra Grupe u globalnoj avioindustriji, gde već ima značajno prisustvo kroz svoje postojeće avio-prevoznike – Avianca i GOL

  • 0
Wamos Air A330-300 n94504/jetphotos.net

Abra Grupa je uspešno zatvorila proces akvizicije vlasništva u španskoj čarter avio-kompaniji Wamos Air, nakon što je dobila sva neophodna regulatorna odobrenja. Ova transakcija dodatno jača poziciju Abra Grupe u globalnoj avioindustriji, gde već ima značajno prisustvo kroz svoje postojeće avio-prevoznike – Avianca Airlines iz Kolumbije i GOL Linhas Aéreas Inteligentes iz Brazila.

„Zadovoljni smo što možemo da objavimo da je strateška investicija u Wamos Air sada realnost,“ izjavio je Adrian Neuhauser, izvršni direktor Abra Grupe. Prema njegovim rečima, ova akvizicija omogućava grupi da proširi svoje operacije na tržišta dugolinijskih letova sa širokotrupnim avionima, posebno u zemljama izvan Kolumbije, gde su već prisutni kroz Avianca Airlines.

Wamos Air, španska avio-kompanija specijalizovana za ACMI (wet-lease) i čarter letove, zadržaće svoje nezavisno poslovanje, brend i korporativnu kulturu, slično kao što su to učinili i Avianca i GOL nakon pridruživanja Abra Grupi. Enrique Saiz, izvršni direktor Wamos Air-a, istakao je da će ova akvizicija omogućiti avio-kompaniji da se fokusira na rast, konsolidaciju i nove poslovne strategije, uz nastavak pružanja wet-lease usluga. Wamos Air je poznat i kod nas jer je često uletao kao pomoć kada u  Er Srbiji ispadne jedan od aviona A330.

Prema podacima, Wamos Air trenutno upravlja flotom od 13 aviona, uključujući pet Airbus A330-200 i osam Airbus A330-300, čime se pozicionira kao važan igrač u segmentu dugolinijskih čarter letova. Ova flota omogućava kompaniji da odgovori na potražnju za širokotrupnim avionima, posebno u segmentu dugih međunarodnih letova.

Iako finansijski detalji i veličina uloga nisu otkriveni, poznato je da se Abra Grupa suočila sa regulatornim ograničenjima koja nalažu da strani vlasnici ne mogu posedovati više od 49,99% udela u avio-kompanijama sa sedištem u Evropskoj uniji. U skladu sa tim, Abra je koristila specijalna pravna rešenja, uključujući formiranje Wamos Executive, entiteta sa sedištem na Malti, kako bi se indirektno upravljalo većinskim udelom i glasačkim pravima.

Ova struktura omogućava Abra Grupi da se pridržava zakonskih okvira Evropske unije, a istovremeno preuzme zajedničku kontrolu nad Wamos Air-om kroz specijalnu kompaniju Avianca Midco 2 PLC.

Wamos Air Airbus A330 Baptiste Prevost www.jetphotos.com/photographer/127019

Pored akvizicije Wamos Air-a, Abra Grupa nastavlja da širi svoj uticaj u avio-industriji Južne Amerike. Grupa je potpisala Memorandum o razumevanju sa argentinskim nacionalnim avioprevoznikom Aerolíneas Argentinas u oktobru 2023. godine, s ciljem jačanja saradnje između ove dve kompanije. Takođe, Abra poseduje konvertibilni kredit u čileanskoj aviokompaniji SKY Airline, što dodatno ukazuje na njenu strategiju širenja kroz ključna partnerstva u regionu.

Ova akvizicija dolazi u trenutku kada se avio-industrija postepeno oporavlja od posledica pandemije, a potražnja za dugolinijskim letovima nastavlja da raste. Abra Grupa, sa svojom širenom flotom i prisustvom u Evropi i Latinskoj Americi, cilja da iskoristi ove tržišne prilike kako bi dodatno učvrstila svoju poziciju među globalnim avioprevoznicima.

Prema rečima Neuhausera, Abra Grupa vidi velike potencijale u dugolinijskim tržištima, a akvizicija Wamos Air-a je važan korak ka daljem širenju poslovanja u Evropi i šire.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>