• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boeing prodaje akcije za prikupljanje kapitala dok štrajk i dalje traje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prodaja akcija Boeinga pokazuje strategiju kompanije da zadrži finansijsku fleksibilnost i stabilnost tokom štrajka

  • 0
Boeing logo Foto: Shutterstock

Kompanija Boeing preduzela je korake za povećanje likvidnosti, najavivši prodaju 90 miliona običnih akcija i depozitnih akcija u vrednosti od 5 milijardi dolara. Ova odluka dolazi usred aktuelnog štrajka radnika koji bi mogao značajno da utiče na proizvodnju i finansijsku stabilnost kompanije.

Prva serija akcija obuhvata 90 miliona običnih akcija po ceni od 5 dolara po akciji, dok druga uključuje 5 milijardi dolara vredne depozitne akcije koje predstavljaju delimični ulog u novim serijama konvertibilnih preferencijalnih akcija. Podnosioci prijave kod američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) uključuju niz banaka koje će posredovati u prodaji akcija. Boeing je obezbedio 30-dnevni period tokom kojeg podnosioci ponuda mogu kupiti dodatnih 13,5 miliona akcija u slučaju prekomerne potražnje.

Ova odluka dolazi u trenutku kada su radnici u fabrici Boeinga, članovi Međunarodnog udruženja metalaca i radnika u vazduhoplovstvu, u štrajku od septembra, što je dodatno pojačalo potrebu za stabilizacijom finansijskog rejtinga kompanije. Boeing, s ciljem održanja investicionog rejtinga, nedavno je sklopio sporazum sa četiri banke o kreditu vrednom 10 milijardi dolara. Plan stabilizacije uključuje prikupljanje do 25 milijardi dolara kroz različite finansijske mere, uključujući prodaju običnih i depozitnih akcija.

Boeing Renton fabrika Foto: Shutterstock

Predsednik i izvršni direktor Boeinga, Kelly Ortberg, izjavio je da kompanija ima jasan put ka finansijskoj stabilnosti i da je uprava posvećena održavanju investicionog rejtinga uprkos izazovima koje donosi štrajk. Na kraju trećeg kvartala 2024. godine, Boeing je raspolagao sa 9,9 milijardi dolara u gotovini dok je početkom godine imao 12,7 milijardi dolara, a sredstva prikupljena prodajom akcija koristiće se za opšte korporativne svrhe kao što su otplata dugova, kapitalne investicije i ulaganja u podružnice.

Prodaja akcija Boeinga pokazuje strategiju kompanije da zadrži finansijsku fleksibilnost i stabilnost tokom štrajka. Očekuje se da će depozitne akcije biti navedene na Njujorškoj berzi pod oznakom „BA.PRA,“ a dalji planovi Boeinga usmereni su ka očuvanju tržišne pozicije i finansijskog rejtinga, što će kompaniji omogućiti bolju pregovaračku poziciju kada se štrajk završi.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>