• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

LATAM Airlines naručio 10 aviona Boeing 787 Dreamliner

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova nova narudžbina dolazi nakon što je LATAM Airlines u novembru 2022. godine izašao iz stečajnog postupka, tokom kojeg je kompanija restrukturisala dugove i stabilizovala poslovanje

  • 0
Boeing 787 Dreamliner Shutterstock

LATAM Airlines objavio je novu narudžbu od 15 Boeing 787-9 Dreamliner aviona, od čega je deset čvrstih narudžbina i pet opcionih. Ovaj potez dodatno učvršćuje poziciju LATAM-a kao najvećeg operatera modela 787 u Latinskoj Americi, sa ciljem da do 2030. proširi svoju flotu na ukupno 52 aviona ovog tipa.

Prema rečima finansijskog direktora LATAM-a, Ramira Alfonsína, Boeing 787-9 Dreamliner važan je za održivi rast kompanije zbog njegove visoke efikasnosti i smanjenih operativnih troškova. „Ova narudžbina omogućava nam da u narednim godinama dodajemo po najmanje dva aviona godišnje, čime podržavamo naše dugoročne ciljeve ekspanzije,” izjavio je Alfonsín.

Isporuke počinju 2025. godine

LATAM planira da primi prve isporuke novih aviona od 2025. godine, čime nastavlja sa obnovom flote i širenja usluga u Latinskoj Americi i na drugim kontinentima. Trenutno, LATAM-ova flota već broji 37 Boeinga 787, od kojih je deset modela 787-8 i 27 modela 787-9. Najnoviji modeli će omogućiti kompaniji da optimizuje međunarodne rute, uz smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih gasova.

Iako je štrajk Međunarodnog udruženja metalaca i vazduhoplovnih radnika (IAM) počeo u septembru, Boeing nastavlja proizvodnju modela 787 u svojoj fabrici u Južnoj Karolini. Od septembra, kompanija je proizvodila četiri aviona B787 mesečno, a cilj je da se taj broj  poveća na pet mesečno do kraja 2024.

Obnavljanje flote nakon izlaska iz stečaja

Ova nova narudžbina dolazi nakon što je LATAM Airlines u novembru 2022. godine izašao iz stečajnog postupka, tokom kojeg je kompanija restrukturisala dugove i stabilizovala poslovanje. Na taj način, LATAM je pokazao posvećenost budućem rastu, sa namerom da ponovo preuzme lidersku poziciju na regionalnom tržištu i unapredi svoju uslugu.

Boeing 787 Dreamliner poznat je po manjoj potrošnji goriva i ekološkim prednostima, što se poklapa sa LATAM-ovim ciljem smanjenja ugljeničnog otiska i dugoročne održivosti. Novi avioni će omogućiti bolju efikasnost na interkontinentalnim letovima, uz visok nivo komfora za putnike.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>