• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

MontAdria aero regata: Defile hidroaviona iznad Crne Gore

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zainteresovani posmatrači će moći da vide hidroavione u mnogim gradovima Crne Gore, a duža zadržavanja su planirana u Ulcinju, Nikšiću, Beranama, Kotoru, Cetinju i Podgorici

  • 0
MontAdria regata hidroaviona Foto: International Seaplane Regatta MontAdria

U Crnoj Gori sutra počinje treća međunarodna regata hidroaviona pod nazivom MontAdria koja okuplja ljubitelje ovih neuobičajenih vazduhoplova. U periodu između 19. i 24. jula Crnu Goru će posetiti tridesetak različitih aviona i oko šezdeset pilota iz celog sveta koji će tokom trajanja regate zajedno obilaziti kako vodene tako i kopnene predele zemlje, "najljepše na svijet" kažu Crnogorci a mi ne možemo da se ne složimo pogotovu kad se njene prirodne lepote gledju iz vazduha.

Glavni organizator regate Dragan Raičević kaže za Aero.rs  da je cilj ovog, pre svega sportskog događaja, edukacija o prednostima upotrebe hidro-aviona koji su, po njegovim rečima, nepravedno zapostavljeni deo avijacije. Kako navodi Raičević, MontAdria regatom će pokušati da se ukaže na upotrebnu vrednost hidro-aviona kako u turizmu, rekreaciji, sportu tako i u transportu generalno.

Prvi dan regate je rezervisan za dolazak učesnika u Podgoricu dok su letačke i druge aktivnosti planirane od drugog dana. U četvrtak 20. jula posade amfibija će se iz glavnog grada uputiti ka Skadarskom jezeru i Kotorskom zalivu, a nakon što pokvase svoje plovke u slanoj i slatkoj vodi, avioni će se prizemljiti u Ulcinju gde će se upoznatii sa istorijom hidroavijacije u Crnoj Gori koja ove godine obeležava 110. godina postojanja.

Na fotografijama se mogu videti avioni koji su učestvovali u regati tokom prethodnih godina.

Od petka do nedelje je planirano da avioni nadleću ali i sleću na Skadarsko, Pivsko, Slano i Plavsko jezero dok će svojim prisustvom u subotu 22. jula obogatiti program manifestacije Fly in Berane o kojoj smo već pisali na Aero.rs.

Letačke aktivnosti će se završiti u nedelju sletanjem u Kotorski zaliv dok se odlazak učesnika očekuje u ponedeljak.

Dragan Raičević je izjavio da su svoje prisustvo potvrdili piloti iz SAD, Turske, Belgije, Brazila, Austrije kao i mnogih drugih zemalja. Ono što gospodin Raičević posebno ističe je da u regati učestvuju i ljudi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Aero.rs saznaje da će se jatu hidro-aviona na ovogodišnjoj MontAdria regati pridružiti i 3 amfibijska ICON A5 aviona. Ove letelice se proizvode u Vakavilu u Kaliforniji, a cena jednog primerka iznosi oko 270.000 dolara. Učesnici regate će imati priliku da probaju avione jedi drugih te možda i najskuplja mašina dobije dodatnog kupca nakon završetka MontAdrie.

Najskuplja "igračka" na ovogodišnjoj regati će biti ICON A5.

Organizator je istakao važnost održavanja ovakve vrste događaja jer se među učesnicima nalaze i predstavnici velikih proizvođača aviona kao što su Textron Aviation ili već pomenuti ICON iz SAD. U razgovoru sa novinarom portala Aero.rs, gospodin Raičević je izrazio nadu da će okupljanja ljubitelja hidroaviona u budućnosti rezultovati i nekom vrstom industrijske saradnje sa već etabliranim kompanijama iz ove branše.

Kako je ovo "geografski prolazna" manifestacija, zainteresovani posmatrači će moći da vide hidroavione u mnogim gradovima Crne Gore, a duža zadržavanja su planirana u Ulcinju, Nikšiću, Beranama, Kotoru, Cetinju i Podgorici. Kompletan program regate i ruta kretanja učesnika je istaknuta na stranici MontAdrie.

(Aleksa Španjević/Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>