• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aero klub "Mihajlo Petrović" stradao u nevremenu: Hangar i zgrade pretrpeli štetu zbog oluje i grada

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kraljevački aero klub apeluje za pomoć u sanaciji štete

  • 1
Ostecenja u Aero klubu Kraljevo posle nevremena Aero klub Kraljevo

Scene kao iz antologijskog Tarantinovog horor filma Od sumraka do svitanja osvanule su na malom sportskom aerodromu jutro posle stravičnog nevremena koje je pogodilo centralne delove Srbije. Naime, hangar za smeštaj aviona Aero Kluba Mihajlo Petrović iz Kraljeva “prošaran” je zracima svetla koji se probijaju kroz bezbroj manjih i većih rupa i obasjavaju “krš i lom” posle oluje i grada. Za subotnji grad Kraljevčani kažu da je bio  “veličine jajeta”!

U kraljevačkom aero-klubu kažu da u nevremenu nije oštećen njihov jedini avion Wilga - koji trenutno nije u letnom stanju odnosno u upotrebi - ali jesu dva ultralaka aviona Sila 450 i Tumaco MXP koji su u vlasništvu članova aero-kluba, kao i jedan motorni zmaj. Oštećenja su “relativno mala, ali ih ima puno” i sigurno će zahtevati određeno vreme i značajna sredstva pre nego što ovim vazduhoplovima bude omogućeno ponovno letenje.

Milan Milošević iz Aero Kluba Mihajlo Petrović za Aero.rs objašnjava da su oštećenja nastala od delova krova koji su padali tokom oluje zbog udara gradnih zrna, a u nekoliko slučajeva čak i od direktnih “pogodaka” grada u hangarisane avione - i to kroz već nastale rupe na krovu!

Aero klub jedno je od mesta na kome njegovi članovi i prijatelji pokušavaju da udahnu neki novi zamah sportskoj avijaciji u Srbiji koja je kao takva prilično zamrla u poslednjih nekoliko decenija - od kada je država prestala da je finansira i sponzoriše kao svojevrstan “rasadnik” vazduhoplovnih kadrova: za vojno vazduhoplovstvo, avio-kompanije…

Kraljevčani kažu da su nameravali da ove godine počnu sa programima obuke za pilote jedrilica, ali će ih nastala šteta omesti u tome bar na neko vreme.

"Pored aviona i “infrastrukutra AK Kraljevo je pretrpela značajnu štetu. Krov od hangara, krovovi učionice, restorana sa internatom kao i krov upravne zgrade su kompletno uništeni”,  potvrdio je za Aero.rs predsednik Aero kluba Gordan Đurović,  nekadašnji borbeni pilot iz čuvenog kraljevačkog 98. avijacijskog puka, današnje 98. Vazduhoplovne brigade.

Aero klub - koji uskoro slavi 100 godina postojanja - obratio se kolegama vazduhoplovcima i dobrim ljudima za pomoć u sanaciji štete u “sredstvima ili materijalu”. Kažu da im je potreban prvenstveno lim za pokrivanje krova: 800 m2 za hangar, 180 m2 za krov ulionice i 300 m2 za krov restorana i internata. Ukupna šteta procenjena je okvirno na 14.500 evra.

U želji da kraljevački vazduhoplovci što pre pronađu sredstva i saniraju štetu, Aero.rs prenosi ovu objavu u celini:

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aeroklub "Mihajlo Petrovic" Kraljevo (@aeroklub_kraljevo)

Podaci za uplatu:

Aero Klub "Mihajlo Petrovic" Kraljevo

Adresa: Sportski aerodrom bb 36000 Kraljevo

Br. žiro racuna: 325-9500600001987-06

svrha uplate: Donacija za sanaciju štete nastale elementarnom nepogodom

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>