• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lockheed Martin razvija nuklearnu letilicu za Mars

Vreme čitanja: oko 1 min.

Projekat pod imenom DRACO ima za cilj razvoj potpuno nove tehnologije svemirskih raketa pogonjenih nuklearnom energijom

  • 2
An illustration of Lockheed Martin’s proposed nuclear-powered spacecraft Lockheed Martin

Američka Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) je u sredu 26. jula odabrala kompaniju Lockheed Martin za nosioca programa razvoja nove nuklearne svemirske letelice, prenosi portal AeroTime. Projekat pod imenom Demonstraciona raketa za agilne cislunarne operacije (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations - DRACO) ima za cilj razvoj potpuno nove tehnologije svemirskih raketa pogonjenih nuklearnom energijom.

Trenutne konvencionalne tehnologije raketa su limitirane u brzini, nosivosti i dometu što svemir čini veoma ograničenim za ljudsku civilizaciju. Nuklearne rakete bi prema rečima potpredsednika Kampanje za lunarna istraživanja u kompaniji Lockheed Martin Space Kirka Širemana trebale da budu efikasnije, jače i brže čime bi se stvorili uslovi za slanje ljudskih posada na Crvenu planetu, odnosno Mars.

Prema pisanju portala AeroTime, nuklearne rakete su dva do pet puta efikasnije što znači da će svemirske letelice umesto velike količine goriva prevoziti više naučne opreme. Lockheed Martin je potvrdio da će se testiranja novih raketa u svemiru započeti do 2027. godine, a programu razvoja će se priključiti i NASA.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Virgin Galactic VSS Enterprise prvi komercijalni let

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>