• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Život piše drame: Kako je Eva preživela zarobljena u žestokoj oluji na 10.000 metara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tog dana, olujni oblaci su viđeni na severu, a kako je vreme odmicalo stizala su upozorenja o mogućem nevremenu s grmljavinom

  • 0
Ewa Wisnierska Foto: JAES CROUCHER / AFP / Profimedia

Gradić Manila u australijskoj državi Novi Južni Vels ima nešto više od 2.000 stanovnika i teško ga je pronaći na mapi. Ipak, početkom 2007. godine bio je žiži interesovanja svetskih medija.

U ovom mestu, naime, održano je Svetsko prvenstvo u paraglajdingu, koje okuplja najbolje uživaoce ovog - za sve sem onih koji se njime bave - ekstremnog sporta.

Danas nećemo pisati o pobednicima Brusu Goldsmitu iz Velike Britanije i Petri Slivovoj iz Češke Republike, već o drami Nemice Eve Višnjerske (36) koja se našla zarobljena u oluji na 10.000 metara i - preživela.

Svetsko nadmetanje zakazano je za početak marta, pa su piloti paraglajdera stigli ranije da bi se što bolje pripremili. Među njima je bila i nemačka šampiona.

Kao najbolje mesto za trening označena je planina Borah, koju je 16. februara “osvojilo” čak 200 sportista.

Tog dana, olujni oblaci su viđeni na severu, a kako je vreme odmicalo stizala su upozorenja o mogućem nevremenu s grmljavinom.

Većina prisutnih odlučila je da poleti, pa tako i hrabra Eva.

U početku nije bilo problema, sve dok Nemica nije ugledala crne oblake ispred sebe. Morala je da donese odluku da li će sleteti ili pokušati da zaobiđe oluju.

Nije stigla da reaguje, a nad ravnicom se nadvio ogroman kumulonimbus (vrsta vertikalnog oblaka, koji je najčešće praćen olujom i padavinama, prim. aut).

Oluja je “okupirala” više desetina kilometara vazdušnog prostora i Eva nije mogla da joj pobegne.

“Samo sam želela da sletim i preživim. Nije me zanimalo gde. Želela sam da letim oko oblaka, ali sam bila uvučena velikom brzinom. Počela sam da se vrtim”, ispričala je kasnije.

Nesrećna žena se grčevito držala za ručice paraglajdera, a oluja ju je podizala u nebesa, poput rakete. Bila je nemoćna, letela je u mraku koji su presecale munje.

Kako se nadmorska visina povećavala, tako je Eva počinjala da se trese. U jednom trenutku se onesvestila. Završila je na samom vrhu kumulonimbus oblaka, a svaki minut koji je prolazio povećavao je šanse da će umreti.

Žena je “lebdela” na visini od 9.946 metara (Mont Everest je visok 8.848 metara, prim. aut), gde je vazduh izuzetno proređen. Slomljena i bez svesti, preživela je temperaturu od minus 50 i bila prekrivena ledom.

Nakon 40 minuta, krilo paraglajdera - koje je od platna i njegov aerodinamični oblik "drži" vazduh - se preklopio pod težinom leda koji se nakupio i Eva je počela da pada. Ne zna koliko je to trajalo.

"Došla sam svesti, a sve je bilo zaleđeno. Zagrebala sam po altimetru, pisalo je 6.900 metara”, ispričala je novinarima.

Posle nekog vremena, paraglajder se ispravio i raširio!

“Bilo mi je jako teško. Htela sam da vidim koliko sam visoko, ali sam odmah zatvorila oči. Kasnije sam ugledala zemlju i pomislila da ću preživeti”.

Čim je došla svesti Eva je ispružila ruke i dohvatila ručice paraglajdera. Njeni instinkti su preovladali i uspela je da se spusti na otvoreno polje.

Na tlu se našla 3,5 sati nakon poletanja, čak 60 kilometara severno od startne pozicije.

Nije prošlo puno vremena kada su je članovi tima locirali. Hrabra žena je imala telefon kod sebe i tako je uspostavila vezu. Odmah je zbrinuta i prevezena u bolnicu.

“Ne znam kome da se zahvalim. Zahvalila sam se anđelima, ali ne verujem u Boga", kazala je iskreno.

Na iznenađenje lekara, nemačka šampiona nije imala teže povrede, izuzev promrzlina i modrica od leda. Mediji su je prozvali “najsrećnijom ženom na svetu”, a ona se brže-bolje vratila disciplini koju obožava.

Njenu sreću nije imao kineski pilot paraglajdera, He Zongpin (42), kojeg je “usisala” ista oluja, a čije beživotno telo je pronađeno dan kasnije.

Eva danas ima 52 godine, a život provodi u Bavarskoj gde prenosi stečeno znanje budućim zvezdama paraglajdinga. U međuvremenu, osvojila je mnogo trofeja.

Time je potvrdila pobednički stav, koji je podelila u javnosti nakon dramatične borbe za život: “Letenje je previše fantastično da bi se zaustavila zbog nesreće”.

Na kraju, pomenimo i reči Godfrija Venesa, slavnog australijskog paraglajdera, višestrukog rekordera i organizatora Svetskog prvenstva 2007. godine u Manili:

“Čak ni Boeing 747 ne leti kroz ovakvu oluju. Ovo je kao da 10 puta zaredom dobijete na lotou! Eto koliko je imala sreće”.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>