• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neuspeh ruske lunarne misije: Letelica Luna-25 se srušila na Mesec

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre incidenta, poslala je fotografije visoke rezolucije tamne strane Zemljinog prirodnog satelita

  • 1
Luna 25, NASA Foto: Shutterstock

Letelica Luna-25 koja je lansirana 10. avgusta s kosmodroma Vostočni u Amurskoj oblasti, srušila se na površinu Meseca, potvrdio je Roskosmos.

Komunikacija sa zemaljskom bazom je izgubljena u subotu, oko 14.57 sati, po moskovskom vremenu, pre planiranog sletanja. Napori da se letelica locira, tokom vikenda, ostali su uzaludni.

Luna-25 je prva sonda koju je Rusija poslala na Mesec još od doba SSSR-a, a ušla je u orbitu Zemljinog prirodnog satelita 18. avgusta. Lansirana je pomoću rakete Sojuz-2.1b.

Pre incidenta, poslala je fotografije visoke rezolucije tamne strane Meseca, a završnica je planirana za 21. avgust, ili oko tog datuma, prenosi RT.

Cilj misije bilo je sletanje u blizini južnog pola Meseca, poznatog po teškom terenu i, kako veruju naučnici, velikim količinama zaleđene vode.

Istovremeno, Roskosmos je želeo da pretekne konkurenciju i prvi testira tehnologiju “mekog sletanja”.

Nadležni su saopštili da će sastaviti istražnu komisiju, kako bi utvrdila šta je sprečilo letelicu da “izvrši manevar u skladu s planiranim parametrima”.

Podsećamo, nijedna letelica još nije “osvojila“ južni pol Meseca, iako su američke i kineske sonde sletele na njegovu površinu.

(Aero.rs/SK)

Video: Misija Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactic

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>